Keresztény érték-e a füllentés?

forrás: pixabay.com

A napokban adta át Kecskeméten a KDNP helyi, valamint Bács megyei szervezete a Keresztény Közéletért Alapítvánnyal együtt azt az emlékérmet, amelyet dr. Varga László kereszténydemokrata politikusról neveztek el, és őt is ábrázolja.

Kecskemétről Szabó Mihályné, a városi KDNP titkára és Pászti András, KDNP-s önkormányzati képviselő vehették át. A baon.hu így tudósított az eseményről:

„A díjat minden évben olyan, a közéletben tevékenykedő embereknek ítélik oda, akik a keresztény közéletiséget magas színvonalon, termékenyen, hitelesen jelenítik meg.”

Ha az olvasó tovább böngészi az erről szóló híreket, és eljut a kitüntetettek listájában dr. Kerényi Jánosig és Lezsák Sándorig ( ők nem az első ünnepségen, hanem egy héttel később vehették át a díjat, mert korábban nem értek rá ), akkor az előbbi mondat okán talán felkapja a fejét, mert cselekedetével egyikük mostanában, másikuk korábban szerepelt az országos sajtóban.

Kezdjük Lezsák Sándor fideszes képviselővel, aki a parlamentben a rabszolgatörvényről szóló vitában ( 2018. novembere ) sorra elhallgattatta az ellenzéki képviselőket. Arra hivatkozva, hogy amit mondanak, az már elhangzott. A házszabály szerint ilyen esetben valóban van lehetősége a levezető elnöknek a szó megvonására. Csakhogy itt, ami történt, az egy előre megszervezett, tudatos akció volt.

Később nyilvános lett egy videó, amely egy bekapcsolva maradt mikrofon segítségével a szünetben rögzítette, hogy ezt előre megbeszélte kollégájával Lezsák Sándor.

Jól hallható ezen, hogy a mellette álló férfi azt mondja:

„Nem kéne itt reggelig itt maradni!”

Erre Lezsák ezt feleli:

„Lehet, hogy ezt akarják.”

Majd kicsit később újra Lezsák:

„Szót kell adnom? Mindenképpen?

Ekkor kerül elő a beszélgetésben a házszabály rendelkezése, hogy végül is meg is lehet vonni a szót, ha az elnök úgy ítéli meg, hogy ami elhangzik az már volt, zárjuk le és menjen mindenki haza. És a szünet után sorra bele is fojtotta a szót a felszólalásukat elkezdő képviselőkbe.

Hasonló cikkünk:  Zöld EP képviselő a KecsUP-nak: amit Ukrajnában látunk, az a békerendszer megsértése

Lehet, hogy ez belefér a keresztény közéletiség magas színvonalú és hiteles, eredményes megjelenítésébe. Mi ezt nem dönthetjük el, inkább az olvasóra bízzuk.

Ugyanígy az olvasóra bízzuk dr. Kerényi János fideszes képviselő ügyét. Az ő története ( legalábbis az, amiról most írunk ) 2011. márciusában történt. A hvg.hu akkor megírta róla, hogy

„…hétfőn a parlament félemeletén, tiltott helyen dohányzó Kerényi Jánost arról kérdeztük, megszavazza-e a dohányzásellenes törvény szigorítását. A képviselő erre igennel válaszolt…”

Persze már ez is érdekes, de a lényeg utána következett. Az újságíró arra kérte Kerényit, hogy ne haragudjon, arcról nem ismeri fel, mondja már el, hogy hívják.

Erre dr. Kerényi János azt felelte:

Simon Zoltán.

Tehát a hvg.hu beszámolója szerint volt itt egy tiltott helyen dohányzás és a saját nevének a letagadása, az újságíró megtévesztése. De van ám tovább is! Amikor megkérdezte az esetről a Képviselő Funky blog, akkor Kerényi azt mondta, hogy

 „Odajött, be sem mutatkozott, én meg azt gondoltam, ha vicc, hát legyen vicc, és amikor kérdezte, más nevet mondtam”

De a csattanó most jön! A nyilatkozat után a hvg.hu nyilvánosságra hozta a felvételt, ami a beszélgetésről készült, és ez így kezdődik:

„Jó napot kívánok, képviselő úr. Szegő Péter vagyok, a hvg.hu-tól.”

Itt meghallgatható az egész beszélgetés:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=T93sgxnA4Hc

Tehát a füllentést sikerült megfejelni. Persze semmi gond ezzel, ha ez belefér a keresztény értékek magas szintű, hiteles és eredményes megjelenítésébe. Mi csak kérdezzük, hogy belefér-e?