Gombamód szaporodnak az autómosók – ez állhat a háttérben

Egykor azt mondták Kecskemétre, hogy a benzinkutak hazája. De akkor mit szóljunk az önkiszolgáló autómosókhoz? Hiszen az utóbbi pár évben kezdődött az „őrület”, most pedig bármerre megyünk a városban, belebotlunk egy ilyen mosóba vagy egy táblába, amely azt jelzi, hogy „Itt hamarosan önkiszolgáló autómosó nyílik”. De miért van ennyi? Egyébként nem csupán Kecskeméten, máshol is.

Társasházak környékén nem szorul nagy magyarázatra egy autómosó. Hiszen akik ilyen helyen laknak, nem igen tudják máshol megoldani az autómosást. Persze aki nagyon akarja, az megteszi, de sokkal körülményesebb, mint egy kertes ház esetében. Mert a garázs előtt, az utcán autót mosó tulajdonos látványa nem ritka. Mégis az ilyen környékeken is egyre több az autómosó.

Egyrészt környezetvédelmi okai lehetnek az autómosók elszaporodásának. Egy-egy EU-s pályázat is volt korábban környezetkímélő autómosó megépítésére. Hiszen a háznál mosás szennyezi a környezetet. Az autóról olaj, korom folyik le a vízzel, az pedig beszivárog a talajba. Ugyanígy a vegyszerek is, amelyek csak ritkán környezetbarátak egy otthoni mosásnál. És ugye a temérdek víz, ami elmegy a mosásra. Becslések szerint egy alapos mosás akár 400 liter ivóvizet kíván.

Ezzel szemben az autómosók szigorú feltételekkel épülhetnek meg. Például kötelező az úgynevezett olajfogó, amely nem engedi ki magából a káros anyagokat. Valamint az sem ritka, hogy a vizet átszűrik és újra felhasználják azt egy következő mosáshoz. Pluszban a  technológia miatt a házi mosáshoz képest a vízmennyiség fele is elég lehet.

Németországban bár az országra kiterjedő szabályozás nincs, az önkormányzatok eldönthetik, hogy engedik-e az autómosást saját portán. Bizony vannak szép számmal települések, ahol ez tilos, és aki ezt megszegi, 1000 euróra is büntethető.

Nem kizárt, hogy nálunk is átírják a jogszabályokat. Tehát könnyen elképzelhető, hogy az autómosók üzemeltetői bízva ebben, előrelátó üzleti okosságból vágtak bele a vállalkozásba. Ezt megerősítette két helyi vállalkozó is, akik elmondták, hallották már, hogy nálunk is felléphetnek majd jogszabályilag a környezetkárosító otthoni autómosás ellen.

Hasonló cikkünk:  Ezerkilencszázötvenhat népe

Létezik egy másik út is, akinek fontos a környezetvédelem, az pedig a víz nélküli autómosás. Elsőre furán hangzik. Olyan környezetbarát és speciális szerekkel történik ez, amelyek az autón lévő szennyeződéseket körbeveszik, és így eltávolítják azt a letörléssel. Ráadásul úgy, hogy közben nem karcolódik az autó. Ez persze drágább megoldás, mint az önkiszolgáló autómosás.

Kétségtelen, hogy amennyiben a környezetvédelemre hivatkozva Magyarországon  is korlátoznák, netán megtiltanák a házi autómosást, akkor nagyot kaszálhatnak a már működő mosók. Azonban nem biztos, hogy ezért a gombamód szaporodó autómosók.

Egy másik helyi vállalkozó, aki szintén önkiszolgáló autómosókat üzemeltet, egészen mást gondol erről. Szerinte ugyanis az autómosó létesítése nagy biznisz. Egészen addig amíg alig van konkurencia. Tehát egyre kevésbé az. Kérdésünkre elmondta, hogy a mosókat üzemeltetők között

biztosan van olyan vállalkozó, aki úgy gondolta, hogy a meglévő 40-50 milliója a bankban alig hoz valamit, viszont az önkiszolgáló autómosó még úgy is jó üzlet lehet, ha egy városban van már 10-15 ilyen. Egészen addig, amíg nincs online kassza, és a NAV nem lát minden bevételt.

Ezzel nem állítjuk, hogy minden autómosó beindítása nem más, mint ügyeskedés, adócsalás. A nekünk nyilatkozó vállalkozó véleményét támaszthatja alá az a tény, hogy a pénzügyi kormányzat bejelentette februárban, hogy az önkiszolgáló autómosókra is érvényes lesz hamarosan az online pénztárgép alkalmazása. Tehát a 2014 óta működő rendszerben addig lehet trükközni, amíg ki nem terjesztik erre a szolgáltatásra is az online kasszát.

Meglátjuk, mit hoz a jövő. Amennyiben bevezetik és hirtelen egyre kevesebb lesz az autómosó, akkor valóban ez volt az egyik ( és talán legfőbb ) oka az autómosók elszaporodásának.