NHB betétesek kártalanítása – a Matolcsy-féle „házibank” és kecskeméti vonatkozásai

forrás: www.hugyeczzoltan.com

NHB. Ez volt Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja. A 444.hu egyszerűen csak a

a Matolcsy család házibankja-ként

említi.

Március közepén dőlt be, miután a Magyar Nemzeti Bank olyan likviditási gondokat, válsághelyzetet tapasztalt, hogy visszavonta a bank tevékenységi engedélyét.

Ez az a bank, amely 400 milliós kölcsönt adott Szemereyné Pataki Klaudia férje, Szemerey Szabolcs cégének, a Szempont Consultingnak. A Magyar Narancs emlékeztet: ezzel éppen a Matolcsy-féle MNB hiteleit helyezték ki.

Annak idején a 24.hu megkérdezte a polgármestert, hogy nincsenek-e aggályai amiatt, hogy túl sok a családi vonatkozás a bank körül. Erre Szemereyné Pataki Klaudia azt felelte:

„Egyáltalán nem tartom aggályosnak. A férjem vállalkozása ugyanolyan feltételekkel jutott kedvezményes hitelhez a MNB programjában, mint bármely más vállalkozás az országban.”

Íme egy további részlet az interjúból:

24.hu: „Férjének cége mindössze 3 milliós törzstőkével rendelkezik, mégis megkapta a 400 milliós hitelt, ami piaci alapon szinte lehetetlen. Elárulja, mi volt a fedezete a hitelnek?”

SZPK: „Biztosíthatom, hogy a férjem vállalkozásának megfelelő fedezete van, és a 400 milliót az utolsó forintig vissza fogja fizetni a hitelintézetnek.”

Erre Kecskeméten több helyen is megjelentek a Hugyecz Zoltánhoz ( 2014-ben független polgármesterjelölt volt ) köthető óriásplakátok, amelyek a hitellel kapcsolatban a polgármester imént idézett szavait tartalmazták. Majd ezek a plakátok hirtelen eltűntek. A polgármester az RTL Híradónak akkor azt nyilatkozta, hogy neki semmi köze ehhez az akcióhoz.

Hasonló cikkünk:  Egy szolnoki eset is rávilágít a postai dolgozók elleni támadásokra

NHB. Ez volt az a bank, ahol számlája volt a Kedo Zrt-nek ( a polgármester férje a vezérigazgató ), amelyről az NHB-vel kapcsolatban ezt írta az mfor.hu:

„Nem biztos, hogy az NHB-val történtekkel függ össze, de a cégpapírok szerint a várhatóan idén nyárra, mintegy 12 milliárd forintos beruházás keretében elkészülő kecskeméti Neumann János Egyetem építését koordináló KEDO – Matolcsy Ádám cégeihez hasonlóan – szintén az MNB fellépése előtt tizenkét nappal nyitott számlát a Gránit Banknál, noha az MKB Banknál is rendelkezik számlával”

Szóval az NHB végelszámolása miatt az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja a betéteseket. 756 esetben összesen 3,9 milliárd forintról van szó. Ezt a pénzt a többi pénzintézet teszi bele az alapba.

Megkerestük a végelszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t is azzal, hogy mi lesz azokkal a hitelekkel, amelyeket az NHB-től vettek fel. Amint megtudjuk, frissítjük cikkünket. Pénzügyi körökben mozgó informátorunktól úgy tudjuk, hogy az nem valószínű ( mert a mai világban nincs már ilyen ), hogy elengednek teljes tartozásokat. De lehet új feltételekről tárgyalni általában ilyenkor, és egy részét a tartozásnak akár el is engedhetik.