A tavalyi volt a legmelegebb nyár, és ehhez valószínű kellettünk mi, emberek is

forrás: pixabay.com

Reméljük, Donald Trump nem olvasta ezt a hírt, mert a végén még megvágja magát a reggeli borotválkozás közben. Az USA elnöke ugyanis különös kapcsolatban áll a felmelegedésről szóló hírekkel, és ilyenkor kiszámíthatatlanná válik a viselkedése. Képes arra, hogy világgá kürtölje egy hűvösebb napon, hogy nincs is globális felmelegedés, mert lám, milyen hideg van. Máskor pedig Twitter üzenetben kéri a globális felmelegedést, hogy térjen kicsit vissza, mert döngetnek a mínuszok bizonyos államokban. Ráadásul még a szél is fúj. Igen, ez az ember dönthet adott esetben arról, hogy induljon-e nukleáris támadás az ellenséggel szemben.

Szóval a hír. Soha olyan meleg nem volt Közép-Európában, mint tavaly nyáron. 2,5 Celsius fokkal volt melegebb az idő, mint általában szokott, és egész Európára is érvényes ez 1,3 Celsius fokkal. Ezzel tovább nőtt a 40 éve tartó melegedés. A tavalyi február és március ugyan hidegebb volt a megszokottnál, de áprilistól végig melegebb volt az idő, mint amilyen ilyenkor lenni szokott. A napsütéses órák száma 40%-kal volt több térségünkben, az átlagos csapadéknak pedig csak a 80%-a hullott.

Hasonló cikkünk:  Barangolás a Balaton körül

A tudósok szerint azonban ezekből még nem következik egyenesen, hogy ismétlődik a rekord, netán meg is dől. Azonban figyelmeztetnek: az elmúlt öt év a legmelegebb öt év volt. Ami pedig a leginkább figyelmeztető megjegyzés, az az, hogy az ilyen szélsőséges időjáráshoz minden bizonnyal kellett az emberek “közreműködése” is. Ha pedig így van, és nem változik az emberi magatartás, akkor folyamatosan lehet számítani extrém időjárási helyzetekre.