Ahol banánlevelet használnak a boltban zacskó helyett

forrás: www.ladbible.com

A közvélemény egyre szélesebb köréhez ér el a világ egyik fontos környezetvédelmi kérdése, ami nem más mint a műanyagkérdés. Egészen pontosan az egyszer használatos szatyrokról, szívószálakról, csomagolóanyagokról van szó, amelyek tonnaszám találhatók meg nem csupán szemetes konténerekben, hanem óceánokban, tengerekben. Kárt okozva az élővilágban, hiszen halak, vízben élő állatok pusztulnak el lenyelve ezeket.

Akkora probléma ez, hogy uniós szinten tiltották be az Európa partjain leginkább előforduló szennyező műanyag termékeket. 2021-től tehát nem lesznek műanyag evőeszközök, műanyag fültisztítók, műanyag tányérok, műanyag szívószálak. 2030-ig pedig fokozatosan kell tenniük a tagállamoknak azért, hogy egyre kevesebb műanyag palack legyen forgalomban. Ami marad, az pedig 30%-ban újrahasznosítható legyen.

Ázsiában az egyik üzletlánc már most meglépte, hogy mellőzi a műanyag szatyrokat. Helyette inkább banánlevélbe csomagolják az árut. Zöldségeket és gyümölcsöket is ebben lehet hazavinni. A kezdeményező bolt lépését egyre többen kezdték követni. Egyrészt a környezet megóvása érdekében, másrészt pedig azért, mert baromi jól néz ki a nagy zöld levélbe göngyölt hagyma és paprika.

Hasonló cikkünk:  Sok ágat levágtak az 52-es főút melletti fákról
forrás: www.ladbible.com

 

Mondjuk könnyű helyzetben vannak ott Ázsiában, hiszen nem ritka arra a banán, és nem csupán a boltokban.