Az érzéstelenítés mesterei, akiket alig ismerünk

0
Hirdetés

Altatóorvos. Leginkább így mondjuk az aneszteziológusokat, pedig sokrétűbbek ők ennél. Ez mindjárt kiderül.

Az anesztézia görög szó, azt jelenti: érzés nélkül. Eredete azt bizonyítja, hogy már nagyon régen elvárás, hogy az ember ne érezze a fájdalmat, ha beavatkozást végeznek rajta. Az érzéstelenítésnek több fajtája ismert.

  • Általános érzéstelenítés, narkózis. Ekkor intravénásan vagy maszkon keresztül juttatják a szervezetbe az érzéstelenítőt. A páciens elveszti tudatát és ezzel együtt fájdalomérzetét is. Minden nagyobb műtétnél ez az eljárás. Ez az altatás.
  • Spinális és epidurális érzéstelenítés esetén a gerinccsatornába adják az érzéstelenítőt, ekkor az itt futó idegeket blokkolják. Császármetszésnél pl. ezt alkalmazzák.
  • Perifériás idegblokádnál csak a műtött területet érzéstelenítik. Tipikusan végtagi operációnál lehet erről szó.

Ezeket mind az aneszteziológusok végzik, akik tehát nem csupán altatnak. Sőt, amit általában nem tudunk róluk, hogy ők dolgoznak az intenzív osztályon is. Vagyis egyik feladatuk a műtét közbeni és utáni fájdalom csillapítása, az életfunkciók ellenőrzése és megfelelő szinten tartása. Másrészt a kritikus helyzetben lévő betegek ellátása is az ő felelősségük.

Hirdetés

A kórházban nyílt napot tartottak, így munkájukat bárki megismerhette. Több helyszínen lehetett ezt megfigyelni, de csak bábukon mutatták meg a fogásokat. A fotókon látható jóga szorosan nem tartozik az ellátáshoz. Az egyik altatóorvos szakvizsgával rendelkezik, és a megfáradt kollégák ellazulásában segít.