fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Sok mindenben változik az élet szerdától

- Advertisement -

Újra jó néhány jogszabály változik 2019. május elsejével. Ezentúl magyarázkodni kell majd a túl sok készpénz miatt, szigorúbb előírások vonatkoznak a követeléskezelőkre, miközben újra felpöröghetnek a kilakoltatások. Szerdától tovább szigorít a NAV és a neten folytatja egy állami tévécsatorna.

Május elsejétől kezdődve a tízmillió forint fölötti készpénzbefizetésnél az összeg eredetét dokumentummal kell igazolni. 50 milliónál több valuta beváltását pedig öt nappal előtte kérvényezni kell. Az MNB a májustól hatályos felügyeleti elvárásaiban megköveteli a pénzügyi intézményektől, hogy vizsgálják az ügyfelek nagy összegű készpénzbefizetéseinek forrását. Ha valaki tízmillió forint feletti tételt akar befizetni a számlájára, dokumentummal is igazolni kell, hogy honnan jött a pénz, és a pénzváltással kapcsolatos szabályok is változnak – hívta fel a figyelmet a napi.hu.

Új magyar bank lép színre

Május 6-án kezdi meg működését az új Takarékbank Zrt., miután a Pannon Takarék Bank Zrt. és a B3 Takarék Szövetkezet beolvad a Mohácsi Takarék Bank Zrt.-be, amely ezzel egyidejűleg Takarékbank Zrt.-re változtatja a nevét. A csoport központi bankja, amely MTB Zrt. elnevezéssel működik tovább, lakossági és vállalati számlaszerződés-, betét- és hitelállományát ruházza át az új Takarékbank Zrt.-re. Bár a társaságok cégjogi egyesülése és az állományok átruházása már április 30-án megtörténik, a Takarékbank – egy kétnapos banki átállást követően – várhatóan május 6-án kezdi meg működését. Az átállást biztosító bankszünnapok alatt, május 1-5. között nem nyitnak ki a bankfiókok, átmenetileg nem működik a netbank és a mobilapplikáció, nem lehet utalásokat kezdeményezni és fogadni.

Hasonló cikkünk:  Hajdu Szabolcs: húsz, normál költségvetésű magyar film is készülhetne a Petőfi-film árából

Újra jönnek a kilakoltatások

Szerdától véget ér a téli kilakoltatási moratórium, amely november 15-től április 30-ig tartott. Az elmúlt három évben Magyarországon mintegy 10 ezer családot lakoltattak ki. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 10 kilakoltatásra került sor. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar összesített adatai alapján 3212 ingatlankiürítés történt tavaly Magyarországon, ez a szám alig maradt el az egy évvel korában regisztrált – rekordot jelentő – 3636 kilakoltatástól (míg a 2016-os szám mintegy 3100 volt).

Kapcsolód cikkünk: Családok ezrei kerülhetnek utcára májustól

A neten folytatja egy állami tévécsatorna

Szerdától az interneten lesz elérhető az eddig a kábelhálózatokon és műholdon terjesztett M3 tévécsatorna, azaz a retrotévé. Az MTVA korábbi bejelentése szerint az első kísérleti évben az online tévén minden olyan tartalom elérhető lesz, amelynek online jogával rendelkezik az M3. A tévéadó a Nielsen közönségmérés mérőműszeres adatai alapján március végén a hazai tévécsatornák versenyében a 39. helyen végzett 0,6 százalékos közönségaránnyal a 4 éveseket is magába foglaló teljes lakossági csoportban.

Tovább egységesít a NAV

Május 1. éjféltől változás jön az online számla adatszolgáltatásban: ezentúl már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere. Az online számla adatjelentés elmaradása számlánként félmillió forintos bírságot eredményezhet, ez pedig adott esetben magasabb adóbírság kockázatot jelenthet, mint a számla áfatartalma. A részletesebb adatok révén az adóhatóság egységesebb, könnyebben kezelhető adatsorokhoz jut az adatszolgáltatóktól a saját elemzéseihez.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...