Szemét egy ügy! Könnyen bajba kerülhetünk, ha ellopják iratainkat

forrás: wikipedia

Egyik olvasónk érdekes történettel keresett meg minket. Néhány hete levelet kapott a Kecskeméti Városrendészettől, hogy iratait egy illegális szemétlerakónál megtalálták, ezért felelnie kell, ha már nem szégyelli kidobni tiltott helyre a holmiját. Persze nem ezek a szavak voltak a levélben. Hirtelen nem is értette, mi történik. Később jött rá, hogy az utcában távolabb parkoló, céges tartalék autóját kinyitották, és megpróbáltak elvinni onnan valami értékeset. Céges iratok voltak benne, ezeket dobálták szét, amikor rájöttek, hogy rosszul sült el a próbálkozás. Megkereste a városrendészetet, ahol elmondták neki, hogy nincs mese, az eljárás elindul, aminek feltehetően büntetés lesz a vége. Kivéve, ha van rendőrségi papírja arról, hogy nem szabad akaratából landoltak az iratai az utcakövön. A rendőrséggel jegyzőkönyvet vetetett fel, majd benyújtotta. Azóta nem tud semmit az ügyről.

Megkerestük a Kecskeméti Városrendészet vezetőjét, aki elmondta, hogy az ilyen esetekben bizony megy a tájékoztató levél, mert azt feltételezik, hogy köze van a szeméthez annak, akinek a személyes adatait megtalálják benne. Csak akkor úszható meg a büntetés, ha igazolni tudja az illető, hogy mások rakták oda személyes holmijait. Autófeltörésnél, lopásnál, betörésnél megteszi a rendőrségi jegyzőkönyv, de más esetekben bajos lehet a bizonyítás. Például akkor, ha egy segítő szándékú ember engedi, hogy kacatjait elvigye egy hajléktalan. Amit hasznosítani tud, azt megtartja, a többit eldobálja az utcán. Ilyen esetben előfordulhat, hogy azonosítani lehet ezekből az eredeti tulajdonost.

Hasonló cikkünk:  Két éve pusztított az ökológiai katasztrófa a Sajón

Csíkos Imrének, a városrendészet vezetőjének a szavaiból tehát az derül ki, hogy a felszólítottnak kell igazolni, hogy nem ő szemetelt. Ezek szerint a városrendészet részére elégséges bizonyíték a megtalált személyes irat, nem kell tovább keresni a valódi szemetelőt. Ebben az esetben azonban könnyen megörökölhetünk egy nagy halom szemetet, ha azon megtalálják mondjuk névjegykártyánkat. Hiszen ha a nevünk, a címünk és a telefonszámunk is rajta van, elég egyszerűen kikövetkeztethető, hogy közünk van hozzá. Azonban rendeltetése szerint arra való, hogy másnak adjuk át. Elképzelni sem tudjuk, mi történne ilyen esetben.

Nem akarunk tippeket adni senkinek, de ha valóban ez az eljárás, akkor könnyen kellemetlen helyzetbe hozhatjuk haragosainkat és ez fordítva is igaz.

Csíkos Imre azt még hozzátette, hogy a konkrét ügyet, amelyről mi is írtunk, leállították, elfogadták a rendőrségi jegyzőkönyvet.