Van-e értelme a 4K tévének?

forrás: pixabay.com

A kérdésnek csak addig van értelme, amíg lehet egyáltalán választani Full HD és 4K ( UHD ) tévé között. Mert ha már csak utóbbiak lesznek a polcon, akkor egyértelmű a helyzet. Azonban most még választhatunk.

Tudjuk, hogy túl nagy különbség nincs ár tekintetében Full HD és 4K között, és ez el is tűnhet akkor, ha valaki úgy gondolkodik, hogy neki a felbontás nagyon fontos, ezért legyen a készülék nem olyan márkás és akkor árban ott van, mintha egy Full HD-t vett volna, de márkás készüléket.

Leginkább nekik szól ez a cikk. Vagyis azoknak, akik úgy vélik, hogy ez a tévé legfontosabb tulajdonsága. Mármint a felbontás. A vásárlásnál át kell gondolni, hogy milyen tartalmat fogunk nézni rajta. A szolgáltatók ma még nem sugároznak 4K felbontású műsort, és úgy hisszük, ez nem is terjed el olyan gyorsan, mint a Full HD. Ha valaki Youtube tartalmat akar nézni a tévén, akkor lesz mit 4K felbontásban nézni, de tudni kell, hogy attól, hogy a felbontás még ekkora lesz, a videó minősége mástól is függ, a Youtube pedig igencsak lebutítja a tartalmat, tehát nagy csodát ettől sem kell várni. Letölteni persze bármit lehet, és akár lebutítás nélkül is, csak kérdés, ki az, aki feltétlenül 60 gigás fájlokat akar lehúzni azért, hogy max. kétszer megnézze a filmet. Ez ugyan gyors internettel lejön pikk-pakk, de akinek 10-20 megás csomagja van, az várhat egy ideig, amíg letöltődik.

 

Hiszen tudni kell, hogy a felbontásbeli különbség akkor jön ki leginkább, ha az úgynevezett ideális távolságból tévézünk.  Ez nem trükk vagy marketing. Egyszerűen a szemünk felbontásbeli képességei végesek. Hiszen a lényeges különbségek Full HD és 4K között éppen a finom részletekben vannak, de azokat bizonyos távolságból már nem látjuk.

Van egy bizonyos ökölszabály. Ideális távolság Full HD esetén a képátló másfélszerese. Tehát egy 50 colos készüléknek, amelynek 127 cm az átmérője, az ideális nézési távolsága 190 cm. A legtöbben ennél feltehetően messzebb ülnek otthon a készüléktől.

Azonban 4K esetén az a távolság, ahol még kijönnek a felbontásbeli különbségek, tehát ahol jobbnak látjuk valóban a képet, az 90 cm! De ki ül ilyen közel a TV-hez?

És akkor már egy viszonylag nagy tévéről beszültünk 50 col esetén. A kisebb képernyőknél 50-70 cm az a távolság, amelyről érdemes lenne nézni.

Ha tehát a nappaliban 3-4-5 méterről tévézünk, akkor a felbontás ne legyen szempont. Inkább legyen olyan készülék, amelynek jobb a szervizellátottsága, több időre kapjuk a garanciát, esetleg a szolgáltatásai sokkal jobbak, több csatlakozási lehetőség van, és így tovább. Ezek ebben az esetben sokkal lényegesebb szempontok.