180 ország áll ki a műanyag szemét terítése ellen

0
pixabay.com
Hirdetés

Majdnem minden ország elfogadta azt a megállapodást, ami korlátozza, hogy a szegényebb országokba szállítsák a nehezen lebomló műanyag szemetet, jelentette be pénteken az ENSZ. Az Egyesült Államok viszont nem írta alá.

Mostantól fogva az olyan szemétszállító országoknak, mint az Egyesült Államok, a célország kormányával is meg kell állapodniuk a szállítmányokról, eddig ugyanis csak magáncégekkel kötött szerződések alapján terítették a szemetet. Ennek következtében pedig vannak olyan falvak Indonéziában, Thaiföldön és Malajziában, amik az elmúlt években gyakorlatilag szemétteleppé változtak. Kína tavaly novemberben jelentette be, hogy nem vesz át több szemetet a fejlett világból.

Rolph Payet, az ENSZ környezetvédelmi programjának vezetője történelminek nevezte, hogy Genfben 187 ország aláírta az egyezményt, mivel mostantól az államoknak követniük kell, hova kerül a műanyag szemetük. Payet egy járványhoz hasonlította a műanyag szemét terjedését, számításai szerint jelenleg 100 millió tonnányi hulladék úszik az óceánokban.

Hirdetés

444.hu

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft