fbpx

FRISS HÍREK

A biztonságos betegellátás Magyarországon nem biztosítható

- Advertisement -

Éles hangú határozatot tett közzé a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezetének Tanácsa hétvégi ülésének befejeztével. A MOK többek között kimondta: a kormányzat halogatása csalódást okozott az egészségügyben, ahol a kiszámíthatóság hiánycikk, a biztonságos betegellátás pedig már nem biztosítható.

A felelős állami vezetőkkel folytatott, mindvégig eredményesnek tűnő, közös megegyezéssel zárult tárgyalássorozatot nem követte kormányzati döntés, ez pedig a nagy várakozás után még nagyobb csalódást okoz az egészségügyi munkavállalók körében – áll a határozatban, amely leszögezi: a kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk az ágazatban.

A helyzetértékelésben a MOK drámai képet fest fel: 

  • Amint tényeken alapuló gyógyítást várnak a XXI. század orvosától, úgy a gyógyítók pedig tényeken alapuló költségvetést, és pénzügyi fedezetet várnak el az ország választott felelős vezetőitől.
  • Ismét a társadalmi rangsor végére csúszott az ágazati bérszint: a szakorvosi nettó órabér 1.800-2.300, a szakdolgozói nettó 750-1.050,-Ft között alakul. Egy szakorvosi vizsgálat hivatalosan folyósított ára 1.485,-Ft!
  • Hiába áll készen az orvoskar a 70 éves szégyenbélyeg, a paraszolvencia megszüntetésére, ha ehhez költségvetési forrást, érdemi bérrendezést továbbra sem kap.
  • Szakorvosképzésünk minőségének hanyatlásáért, a betegellátás minőségének fokozódó bizonytalanságáért nem kis mértékben a rendszert torzító paraszolvencia-rendszer a felelős.
  • Az alapellátás jogi és financiális elhanyagoltsága, közellátó fogorvosaink szégyenletesen alacsony javadalmazása rohamosan súlyosbodó népegészségügyi kockázat, amint azt a legfrissebb nemzetközi statisztikák is fényesen bizonyítják.
  • Nyugdíjas munkatársaink, mintegy 5000 nővér és orvos nélkülözhetetlen, és áldozatos tevékenységének engedélyezési folyamata botrányos, közteherviselési diszkriminációjuk jogorvoslatért kiált.
  • A biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható.
Hasonló cikkünk:  A munka jövője: út a távmunka és hibrid modellek felé

A Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezetek Tanácsa ezek után az egészségügyi ráfordítások jelentős növelését sürgetik.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...