Aggasztó a helyzet az Antarktiszon

0
pixabay.com

Egy friss tanulmány szerint rendkívül aggasztó helyzet alakult ki az Antarktiszon: a kontinens rengeteg régiójában vált instabillá a jégtömeg – írja a Live Science. Az adatok alapján Nyugat-Antarktiszon immár a jég 24 százalékát fenyegeti az összeomlás.

A szakértők régóta tudják, hogy folyamatosan csökken a földrész jégkészlete. A zsugorodás olyan mértékű, hogy nem magyarázható csak természetes tényezőkkel, bizonyosan a klímaváltozás is hozzájárul a jelenséghez.

Az új elemzésben a szakértők az elmúlt 25 évben készített műholdas felvételeket tanulmányozták, emellett klimatikus modelleket is felhasználtak. A kutatók így a szezonálisan változó jég- és hóréteg kizárásával tudták felmérni az állandó jégtömegek helyzetét.

A vizsgálat azt mutatta, hogy több régióban is jelentősen csökkent a jég mennyisége.

Nyugat-Antarktiszon például egy 415 ezer négyzetkilométeres területen vált instabillá a jég,de a kontinens keleti fele sincs biztonságban, itt 57 ezer négyzetkilométernyi terület vált súlyosan fenyegetetté.

A friss adatok azt jelentik, hogy rengeteg a sebezhető gleccser az Antarktiszon. Mivel a helyi jégtömegek olvadása jelentősen megemelheti a tengerszintet, a folyamat súlyos következményekkel járhat.

24.hu

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft