18.3 C
Kecskemét
2021. május 12., szerda
KecsUPItthonAggodalomra ad okot a magyar sajtó helyzete

FRISS HÍREK

Aggodalomra ad okot a magyar sajtó helyzete

Az újságírókkal szembeni megfélemlítés növekedése, az álhírek terjedése, valamint jelentős veszélyben van a média- és a véleménynyilvánítás szabadsága Európában – írta az Európa Tanács a sajtószabadság pénteki világnapja alkalmából közzétett jelentésében.

Aggodalomra okot adó a szóbeli támadások és a korlátozó jogszabályok növekvő száma, amelyekkel a civil szervezetek szembesülnek egyes államokban – írták a strasbourgi székhelyű, 47 tagországot számláló Európa Tanács jelentéstevői a média- és szólásszabadság helyzetét vizsgáló dokumentumban.

Emellett a médiában és a különböző online csatornákon keresztül terjedő hamis hírek veszélyeire hívták fel a figyelmet, ami káros hatással van a minőségi újságírás megítélésére és hitelességére. Ajánlásuk szerint a kormányoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket az internetes platformok felelősségének megállapítását biztosító jogszabályi környezet megteremtésére a véleménynyilvánítás szabadságának védelme és az álhírek terjedésének megakadályozása érdekében.

Az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kulcsfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy a nemzeti jogszabályok és jogi gyakorlatok összhangban legyenek az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott normákkal.

Magyarország a rossz példa

A túlzott koncentráció, vagy a kormányzattal való együttműködés fokozódása miatt gyakran fennáll a média sokszínűségének hosszú távú fenyegetettsége. Ezzel kapcsolat megjegyezték: Magyarországon több kormánybarát médiatulajdonos jelentette be 2018 novemberében, hogy vállalataik tulajdonjogát átadják a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (Kesma). Az alapítvány által irányított több kiadvány is nagy összegű kormányzati hirdetést kap.

napi.hu

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....