21.4 C
Kecskemét
2021. május 12., szerda
KecsUPItthonBerágtak a pedagógusok, jöhet a sztrájk

FRISS HÍREK

Berágtak a pedagógusok, jöhet a sztrájk

Általános pedagógus munkabeszüntetést szervez május végére a PDSZ.

Az egész ágazatra kiterjedő pedagógus sztrájkot hirdetett meg május 29-re Szűcs Tamás a Városligetben rendezett szakszervezeti majális nagyszínpadán – számolt be a Népszava.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke hozzátette, nem kerget illúziókat, tudja, akciójuk nem lesz elegendő, hogy a kormányt az oktatás területén dolgozók bérének és munkakörülményeinek javítására kényszerítse, de jelezni akarják, hogy nincs vége a tavaly év végén, idén év elején még látványos aktivitásnak.

A kormánynak szóló erős figyelmeztetésnek szánják a tanév vége előtt tartandó újabb megmozdulást.

A szakszervezetek felhívására ugyan nem állt le az ország, de ma sokkal előrébb vagyunk, mint egy éve – tette hozzá. Egy nagyon erős és manipulatív kormánnyal szemben Szűcs szerint csak folyamatos akciókkal lehet eredményt elérni, ezért hív mindenkit a csatlakozásra. A május végi sztrájkról szóló döntést a PDSZ választmánya már korábban jóváhagyta, azt legalább egynaposra tervezik.

Emlékezetes, hogy a kisebbik pedagógus szakszervezet még januárban sztrájkbizottságot hozott létre és sztrájktárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, amire hosszú heteken át nem érkezett válasz. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) jelölte ki a miniszterelnök a tárgyalásokra, de hiába egyeztettek a március 14-re meghirdetett köztisztviselői sztrájkhoz kapcsolódó kétórásra tervezett szolidaritási akció idején még elégséges szolgáltatásokról, az állam végül a Klebelsberg Központ tankerületein keresztül megakadályozta a munkabeszüntetés megtartását.
A vita jelenleg a bíróságon folytatódik.

Ilyen háttérrel készül a PDSZ a kormánnyal megkezdett tárgyalások folytatására. Ezek közt az egyik legfontosabb a béremeléseknek a mindenkori minimálbérhez igazítása lenne.

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....