fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Csányi Sándor kiosztotta a magyar foci élvonalát

- Advertisement -

Az MLSZ elnöke kemény szavakkal illette azokat a klubokat és tulajdonosokat, akik felelőtlenül gazdálkodtak és rossz átigazolási politikájuknak is köszönhetően kerültek bajba. Csányi Sándor több téren is szigorúbb ellenőrzést, sőt, korlátozást és szankciókat is ígért a jövőben érintett csapatoknak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség pénteki, éves közgyűlésén Csányi Sándor elnök tartott részletes évértékelő beszédet.

Az elnök értékelőjében kemény kritikát is megfogalmazott az élvonalbeli klubok átigazolási politikája, gazdálkodása, a magyarok és fiatalok, illetve a külföldiek előbbi irányba romló aránya miatt (75 százalékról 70 százalék alá csökkent a hazai játékosok játékperceinek aránya) – írja a CsakFoci.hu szakportál.

– 2016/2017-ben a hazai tehetségek játékperc-aránya még 10 százalék volt. A fiatalszabály kivezetésével ma 4 százalék alá került. Úgy tűnik, hogy amikor a klubok szuverenitását és érdekeit is figyelembe vesszük, akkor a klubok részéről a magyar futball egyetemes érdeke vagy a válogatott nincs annyira szem előtt… – mondta a magyar tehetségekről Csányi, majd áttért egy még ennél is súlyosabb problémára.

– A klubok gazdálkodásában jelentős javulás következett be 2010 és 2016 között, rendezték az adósságaikat, de azzal szembesültünk ebben az évben, hogy jónéhány NB I-es és NB II-es klub gazdálkodása nem megfelelő és veszélyzónába került.

ELHATÁROZTUK, HOGY 2020-TÓL BEVEZETJÜK ÉS ALKALMAZZUK ITTHON IS AZ UEFA PÉNZÜGYI FAIR PLAY SZABÁLYAIT – AKI NEM MEGFELELŐEN GAZDÁLKODIK, AZT KIZÁRJUK AZ ÁTIGAZOLÁSOKBÓL, AZ EURÓPÁBAN MEGSZOKOTT SZABÁLYOZÁS SZERINT.

– A másik az – még nem döntöttünk, de gondolkodunk rajta -, hogy limitálni fogjuk a keretek létszámát. Az UEFA-nál van egy 25 fős keret, mellette csak a fiatalok nevezhetőek a B-keretbe.

Most nézzék meg, mi történik Magyarországon? Nem is tudom, hogyan fogalmazzak, és nem akarok megbántani senkit, de mintha ostobák lennének a klub tulajdonosai.

– Van 504 igazolt játékos a keretekben, csapatonként 42. Ebből az 504-ből 223 egyetlen percet sem játszott az elmúlt szezonban. Hát normális az az ember, aki megengedi, hogy egy ilyen kerettel dolgozzon az edző, a klub, amikor pénzügyi gondok vannak? Ez elfogadhatatlan! Ha ez magától nem jut eszébe a kluboknak – és tisztelettel elnézést kérek a kivételektől, akik pluszban vannak és megfelelően gazdálkodnak -, akkor nekünk kell tennünk valamit, korlátozni fogjuk a keretek létszámát. Ez így nem mehet tovább, dobjuk ki a pénzt az ablakon. Akkor inkább menjen el az egész küldöttgyűlés mulatni, az is többet érne…és ennek a pénznek a nagy részét a külföldiek viszik haza.

VAN EGY ROSSZ BEIDEGZŐDÉS, AMIT SOKSZOR HALLOK, HOGY “AZ EDZŐK DOLGÁBA NEM LEHET BELESZÓLNI”. MI AZ, HOGY NEM LEHET BELESZÓLNI? HÁT KINEK A PÉNZÉT KÖLTIK? NINCS KÖVETKEZMÉNY. ÉN EZT MÁR-MÁR A HŰTLEN GAZDÁLKODÁS KATEGÓRIÁJÁBA SOROLNÁM.

Átlagban 28 éves külföldi játékosokat hozunk ide. 28 éveseket! Fel tudnám sorolni a csapatokat…eközben a Salzburg vagy az Ajax 22-23 éveseket. Itt 28 éveseket, nagy pénzekért, aztán nem is játszanak. És ez nyilvánvalóan nem segíti a magyar válogatottat sem – tette hozzá Csányi Sándor.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...