fbpx

FRISS HÍREK

Gyurcsány Ferenc exkluzív interjút adott a KecsUP-nak

- Advertisement -

Szerdán este Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke tartott fórumot Kecskeméten. Az egykori miniszterelnök elsősorban a közelgő EP választás fontosságáról beszélt, de egy sor aktuálpolitikai kérdésről is kifejtette a véleményét. A telt házas esemény után exkluzív interjút adott a KecsUP-nak.

KecsUP: A legutóbbi EP választás előtt 3%-ra mérték a DK-t, és lett a végén majdnem 10%-os eredménye. Most 11%-on áll a párt. Számít rá, hogy esetleg meglepetés fog történni?

Gyurcsány Ferenc: Lehetséges, és nyilván azon dolgozunk, hogy meglepetést okozzunk. Úgy néz ki, hogy két helyünk biztosan van. Pár hónappal ezelőtt még sokan nem hitték volna ezt sem. Az a kérdés, hogy innen tudunk-e feljebb kapaszkodni. Jelöltjeink okozzák ma a legtöbb izgalmat, egy nagyon egyenes és nagyon világos kampányban. Majd meglátjuk.

KecsUP: Van egy párt, amely abszolút örülhet a méréseknek, ez a Fidesz. Most 57%-on állnak. Mivel magyarázza, hogy semmilyen botrány nem koptatja meg ezt a népszerűséget?

Gy.F.: A Fidesz mögött álló közösség lelki és üdv közösség. Áthatja egy nagyon erős magán- és közösségi hit. Szerintük a legrosszabb fideszes kormány is jobb, mint a legjobb ellenzéki. Ezért nem érdeklik őket a balhék. A Fidesz mögött olyan, a propaganda által gyúrt emberek sokasága áll, akik elhiszik azt, amit a kormányfő mond. Benne az ő magyarságuk megmentőjét látják, és bizonyos értelemben a biztonságot jelenti számukra a miniszterelnök. Az ellenzék előtt két feladat áll. Egyrészt átfogó együttműködéssel kell készülni az önkormányzati választásra, másrészt valahogyan el kell gondolkodtatni a Fidesz táborát. Ez az utóbbi lesz a nehezebb.

KecsUP: Valós veszély, hogy Orbán Viktor kivezetheti az országot az Európai Unióból? El tudja képzelni, hinni ezt az ország? Hiszen annyi mindenre legyintett már itt sok ember, hogy ezt és ezt úgysem teszik meg. A végén persze megtették, de mégis újra és újra jön a legyintés.

Gy.F.: A Brexit úgy kezdődött – és ennek most isszák a levét az iszonyatos káosz miatt -, hogy az akkori miniszterelnök, Cameron, hogy kiszorítsa az egyik pártot a parlamentből a közelgő választáson, beígérte a népszavazást. Arra számított, hogy ezt könnyen megnyerik. A folyamatot elindította, de a végén nem volt ura a helyzetnek. Cameron akkor játszott a történelemmel, és ezt teszi most Trump elnök, és a magyar miniszterelnök is. Csakhogy a történelem általában erősebb, mint mi vagyunk. A politikai csaták sok mindent elviselnek, de a történelem nem. A végén jöhet egy pont, amikor már nem az lesz a kérdés, hogy Orbán ki akar-e menni, hanem ez fog történni. Ő nem akart kimenni a néppártból sem, de most ez történik. Ne higgyük, hogy a miniszterelnök mindenható! Persze itthon, ahol szerintem egy diktatúrát vezet, iszonyatos ereje van. De a világban ez az erő elhanyagolható a történelem erejéhez képest.

KecsUP: Mi történik – persze csak képletesen – másnap, ha Magyarország kilép az Európai Unióból?

Gy.F.: Az első pillanatban megroggyan a forint. A török lírával láttuk, mi lett, elvesztette értékének a felét. Egy euró 700 forint lenne. Ez azonnal generálna egy 60-70%-os inflációt. Ezzel elveszítjük a betéteink felét, a hiteltörlesztések pedig megduplázódnak. Jó pár évig nem jön ide befektető – mondom ezt a Mercedes tőszomszédságában -, mert nem tudhatják, hogy mi lesz a folyamat vége. Egy drámai zuhanás történne, amit nem tudom, hány évtized alatt lehetne helyrehozni.

Hasonló cikkünk:  EP-választás: a Fidesz két mandátumot, az ellenzék akár félmillió voksot is veszíthet

KecsUP: Önnek már nem újdonság, hogy amerre jár, betámadják kérdésekkel. Teszik ezt most a feleségével is, de ez leginkább a „Gyurcsányné”-zásban merül ki.

Gy.F.: Igen, kóstolgatják. Legelőször, amikor Klári találkozott ezzel, írt egy szenvedélyes posztot, hogy álljon már meg a menet! Azt írta, hogy Gyurcsányné egy van az országban, a Ferinek az édesanyja, aki egy 86 éves betegeskedő tündéri asszony. Nézze, a neve az mindenkinek a sajátja. Mondok egy példát. Nem messze innen, Kiskunfélegyházáról fogadtunk örökbe egy kutyát, miután a korábbi kutyánk, Totó meghalt. A család úgy döntött, hogy a következő kutyát menhelyről hozzuk el. Találtunk is egyet a szomszéd városban. Pár hónaposan kidobták az árokpartra egy zacskóban. A menhelyen Zsazsának nevezték el. Hazavittük, de eszünkben sem volt megváltoztatni a nevét. Ha rajtunk múlik, biztosan nem ezt a nevet kapja. De ha már Zsazsa lett, akkor Zsazsának szólítjuk. A feleségemet pedig Dobrev Klárának hívják. Azt gondolom, hogy nem fér össze az emberséges, tisztességes, keresztény politika azzal, hogy az embernek a legnyilvánvalóbb sajátját, a nevét veszik el. Ez sokat elárul az ellenfeleink erkölcséről.

KecsUP: Lesz egy másik választás is ebben az évben, majd ősszel. Egyre több helyen derül ki, hogy az ellenzék együttműködve indul az önkormányzati megmérettetésen. Ezekben rendre benne van a DK is. Nehéz szülés volt?

Gy.F.: A decembertől februárig tartó tüntetéssorozatnak ez az egyetlen, igazi, maradandó hozadéka, hogy a korábban egymással rivalizáló ellenzéki pártok végre rájöttek, hogy együtt érhetnek el sikert. Ez amúgy pokoli nehéz. Képzelje el, hogy milyen nehéz rivális városokat is közös nevezőre hozni! Egy győrit és egy sopronit. Egy zalaegerszegit egy nagykanizsaival. Egy salgótarjánit egy balassagyarmatival. Nekünk is nagyon nehéz elfogadtatni a szimpatizánsokkal, hogy a Jobbikkal együtt kell működni, de a Momentumnak sem lehet egyszerű, amely mindenkivel szemben alakult meg, szóval, hogy nekik meg velünk kell közösködni. De ezen túljutottunk, amihez belátás és intelligencia kellett. Bevallom, éppen mostanában kellett helyretennem egy DK-s kollégát, aki úgy gondolta, hogy egyedül megvétózza a kialakult feltételeket az egyik vidéki városban. Minden ilyen sokoldalú tárgyalás arról szól, hogy engedni kell. Lehet, hogy abban a városban éppen olyan volt a jelölt, akit a kolléga nem tartott a legjobbnak, de ha mindenki megállapodott róla, akkor el kell fogadni. Nem engedhető meg, hogy ezekkel a megállapodásokkal bárki szembemenjen, mert csak így érhető el, hogy egy sor vidéki városban egy másfajta politika legyen. Engem amúgy személy szerint nem az vigasztal, hogy a végén 400 jelöltünk kerül a testületekbe és nem 350. Hanem az, hogy hány település kerül ellenzéki kézbe.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...