fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Komoly drágulás a magyar boltokban – itt a lista

- Advertisement -

A zöldségek abszolút vezető helyen szerepelnek azon termékek között, amelyek a legtöbbet drágultak az egyes termékek Magyarországon az elmúlt 4 évben. – írja az infostart.hu.

A legnagyobb áremelkedés minden kétséget kizáróan a zöldségeknél volt: a káposzta több mint duplájára, a vöröshagyma másfélszeresére drágult 2015 és 2019 között

– írta a Pénzcentrum. A portál a KSH adatsorait használta 2015. januártól idén áprilisig. Mint ismert, a KSH 93 termék, illetve szolgáltatás éves fogyasztói átlagárát is számon tartja – ez messze nem egyenlő azzal a kosárral, ami alapján a fogyasztói árindexet kalkulálják.

A burgonyának 136 százalékkal növekedett az ára a boltokban mindössze 4 év leforgása alatt, a paradicsom csaknem negyedével drágult. Érdekesség az élelmiszerek kapcsán, hogy mialatt a ponty kilója 1080 forintról 2170-re emelkedett, ami 101 százalékos drágulás addig a legtöbb hústermék minimálisan (10 százalék alatt) drágult, vagy olcsóbb is lett a vizsgált időszakban.

Hasonló cikkünk:  Nagyon úgy tűnik, hogy idén is elmarad a repülőnap

Az olasz felvágott például 2019. áprilisában 22,8 százalékkal kerül többe, mint 2015. januárjában, a párizsi pedig négy év alatt 19,4 százalékkal drágul.

A baromfihús viszont például olcsóbb lett az évek során, ahogyan a karaj kivételével a vizsgált sertéshúsok is. A csirkecombot majdnem 23 százalékkal adják olcsóbban, mint négy éve, a bontott csirke és a szárny kilója pedig több mint 15 százalékkal lett olcsóbb.

A pulyka- és a csirkemell 4 illetve 4 százalékkal lerül kevesebbe most, mint négy évvel ezelőtt, a sertéscomb ára pedig 7,6 százalékot csökkent ez idő alatt. A tejek között a 2,8%-os ESL 2,45 százalékkal lett olcsóbb, a másfél százalékosé pedig 4,78-cal csökkent.

infostart.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...