fbpx

FRISS HÍREK

Közeleg a lakásőrület vége?

- Advertisement -

De idén még rekordot dönt az új lakások átadása.

Kezdenek beérni az elmúlt években indult lakásépítések és társasházfejlesztések: a KSH legfrissebb statisztikái szerint az év első három hónapjában összesen 3661 új lakóingatlant adtak át, ami éves szinten 7,9 százalékos emelkedés.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kiugró emelkedésre számítani lehetett, hiszen már a tavalyi utolsó negyedévben is jelentős mennyiségű, több mint 7 ezer lakás készült el, az idén pedig folytatódtak az átadások. Úgy vélte: az elmúlt 8 év rekordja dőlhet meg az idén, és 20-25 ezer új lakás épülhet meg.

Az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfa – bizonyos kivételektől eltekintve – ugyanis 2019 végéig van érvényben, ezért a fejlesztők többsége idei átadást tervezett. Építési engedélyt ugyanakkor kevesebbet adtak ki: a KSH adatai szerint a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9 639 volt az első negyedévben, ami 2,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly március végén. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a visszaesés oka a kedvezményes áfa év végi kivezetése, a családvédelmi akcióterv intézkedései azonban ismét lendületet adhatnak az építkezéseknek. Úgy látja: az idén és jövőre jelentős lakásátadási hullámra lehet számítani, amit némileg lassíthat, hogy 2023-ig kaptak haladékot a kedvezményes áfa megtartására a tavaly november 1. előtt építési engedéllyel rendelkező lakások építtetői.

Hasonló cikkünk:  Újabb céggel bővült a Mészáros-birodalom, ezúttal a humán-egészségügyi ellátásba szálltak be

A társasházépítések és az ingatlanfejlesztések döntő része egyébként Budapesten zajlik, a lakásátadások száma idén és jövőre a fővárosban meghaladhatják a 10 ezret, országosan pedig a 25 ezret. A kivitelezéseket ugyanakkor hátráltatja a munkaerő- és kapacitáshiány. Egyes tervezett társasház-beruházásokat már visszavontak, így feltehetően nem épül annyi lakás, mint ahány engedélyt korábban kiadtak – tette hozzá az elemző.

A válság előtti teljesítményhez, a nemzetközi rátákhoz, valamint a hazai lakásmegújítás kívánatos mértékéhez képest így a lakásépítések messze elmaradnak. A válság előtt évente 35-40 ezer lakást adtak át, tavaly viszont csak mintegy 17 700 lakás épült. Ez ezer lakosra vetítve 1,8 lakás építését jelenti, miközben az európai átlagos érték 3-3,5 lakás. A hazai lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség. Mindezek alapján Suppan Gergely szerint a hazai lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem tükröz, sőt, még a 2008-as világválság utáni visszaesést sem pótolta.

Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...