fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Közeleg a lakásőrület vége?

- Advertisement -

De idén még rekordot dönt az új lakások átadása.

Kezdenek beérni az elmúlt években indult lakásépítések és társasházfejlesztések: a KSH legfrissebb statisztikái szerint az év első három hónapjában összesen 3661 új lakóingatlant adtak át, ami éves szinten 7,9 százalékos emelkedés.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kiugró emelkedésre számítani lehetett, hiszen már a tavalyi utolsó negyedévben is jelentős mennyiségű, több mint 7 ezer lakás készült el, az idén pedig folytatódtak az átadások. Úgy vélte: az elmúlt 8 év rekordja dőlhet meg az idén, és 20-25 ezer új lakás épülhet meg.

Az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfa – bizonyos kivételektől eltekintve – ugyanis 2019 végéig van érvényben, ezért a fejlesztők többsége idei átadást tervezett. Építési engedélyt ugyanakkor kevesebbet adtak ki: a KSH adatai szerint a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9 639 volt az első negyedévben, ami 2,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly március végén. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a visszaesés oka a kedvezményes áfa év végi kivezetése, a családvédelmi akcióterv intézkedései azonban ismét lendületet adhatnak az építkezéseknek. Úgy látja: az idén és jövőre jelentős lakásátadási hullámra lehet számítani, amit némileg lassíthat, hogy 2023-ig kaptak haladékot a kedvezményes áfa megtartására a tavaly november 1. előtt építési engedéllyel rendelkező lakások építtetői.

Hasonló cikkünk:  Pénzbüntetésre ítélték a KTE-Paks meccs után ittasan beugró szurkolót

A társasházépítések és az ingatlanfejlesztések döntő része egyébként Budapesten zajlik, a lakásátadások száma idén és jövőre a fővárosban meghaladhatják a 10 ezret, országosan pedig a 25 ezret. A kivitelezéseket ugyanakkor hátráltatja a munkaerő- és kapacitáshiány. Egyes tervezett társasház-beruházásokat már visszavontak, így feltehetően nem épül annyi lakás, mint ahány engedélyt korábban kiadtak – tette hozzá az elemző.

A válság előtti teljesítményhez, a nemzetközi rátákhoz, valamint a hazai lakásmegújítás kívánatos mértékéhez képest így a lakásépítések messze elmaradnak. A válság előtt évente 35-40 ezer lakást adtak át, tavaly viszont csak mintegy 17 700 lakás épült. Ez ezer lakosra vetítve 1,8 lakás építését jelenti, miközben az európai átlagos érték 3-3,5 lakás. A hazai lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség. Mindezek alapján Suppan Gergely szerint a hazai lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem tükröz, sőt, még a 2008-as világválság utáni visszaesést sem pótolta.

Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...