fbpx

FRISS HÍREK

Még nehezebbé teszik a szavazást a kivándorolt magyarok számára

- Advertisement -

A Momentum tavaly márciusban bemutatta MomenTour nevű telefonos applikációját, mellyel a külföldön élő magyarok szavazását szeretné megkönnyíteni – ha már ők levélben nem élhetnek a szavazati jogukkal. A MomenTour abban segített a tavalyi választásokon, hogy egymásra találhassanak azok az utasok és sofőrök, akik egy irányból kelnek útra szavazni – így megosztva az útiköltségeket és gondolataikat egymással.

Tavaly április óta azonban úgy módosította a Fidesz a választási törvényt, hogy már nem lehet közös utazást szervezni a külföldi nagykövetségekre – gyakorlatilag betiltották a MomenTour alkalmazást. A törvény (Ve. 143/A. § (3) bekezdés) szövege szerint: “Szavazóhelyiséghez történő szállításra való felhívásnak minősül a szavazóhelyiséghez való szállítás megszervezése, illetve a szavazóhelyiséghez való szállítás szervezésére szolgáló számítógépes alkalmazás előállítása, közzététele.”

Hasonló cikkünk:  Lassul, de csak kis mértékben az infláció

Az új törvény értelmében az alkalmazás már nem megengedett, így hiába töltötték már le több, mint 5000 ezren az alkalmazást, és regisztráltak közel 15 ezren a külképviseleteken való szavazásra, nekik az odajutást maguknak kell megoldaniuk.

A kormány ezzel még nehezebb helyzetbe hozza az elvándorolt magyarokat, mert nem hogy nem engedélyezi számukra a levélben szavazást, még az akár több száz kilométerre lévő külképviseletekre való eljutást is megnehezíti.

Tavaly egyébként az elvándorolt magyarok elsöprő többsége szavazott ellenzéki pártokra, egy londoni exit poll alapján elsősorban a Momentumra, a Jobbikra, és az LMP-re – olvasható a Momentum Mozgalom közleményében.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

Minden bizonnyal még többen lesznek a kecskeméti polgármesterjelöltek, de nyilvánosan eddig a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a Szövetség...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...