fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Még soha nem mértek ilyen magas szén-dioxid-koncentrációt

- Advertisement -

Kritikusnak mondható, 415 ppm-es szén-dioxid-koncentrációt mért a napokban egy hawaii megfigyelőállomás. Ilyen magas értéket még soha nem mértek.

Új rekordszintet ért el a Föld légkörének szén-dioxid-koncentrációja egy hawaii obszervatórium május 3-i mérései alapján: a Mauna Loa szerint a pontos érték 415,09 ppm (part per million, milliomodrész), ami az eddigi legmagasabb szint, soha korábban nem mértek még ilyet.

Az Engadget azt írja, a szén-dioxid-koncentrációja legfeljebb nagyjából 3 millió évvel korábban lehetett ilyen magas szinten, abban az időszakban, amikor a sarkkörök átlaghőmérséklete még bőven 15 fok körül volt. A területet jég helyett azonban fák borították, míg a tengerszint 25 méterrel magasabb volt.

A 400 ppm-es szintet nagyjából 6 évvel korábban sikerült átlépni, melyet már akkor segélykiáltásként értelmeztek a kutatók, hiszen a szén-dioxid az egyik legfőbb felelőse a bolygó lassan minden részét érintő klímaváltozásnak. (A 400-as határt akkor szintén a Mauna Loa szakértői osztották meg a világgal.)

Hasonló cikkünk:  Már Nagy István agrárminiszter is Csádra fordította tekintetét

A szén-dioxid szintjének növekedése lényegében folyamatos: az 1958 óta tartó mérések szerint valamennyit mindig nő. Tavaly a koncentráció 410-es értékhatárának átlépéséről érkeztek hírek.

HVG.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...