fbpx
1.6 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

Nehezebb lett a magyar érettségi tavalyhoz képest

- Advertisement -

Reggel nyolckor csaknem 1200 helyszínen kezdődtek meg az érettségik. Az Eduline-nak nyilatkozón szaktanár szerint az idei feladatsor nehezebb, mint a tavalyi volt. Maximális pontszámúra megoldani valószínűleg nehéz lesz, és több időt fog elvenni, mint a korábbi évek feladatai.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1.150 helyszínen 70.412, emelt szinten 49 helyszínen 1.608 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

A középszintű magyarérettségin a diákoknak összesen 240 percük van a feladatok megoldására. Először az első feladatlapot kapják meg, amelyen egy szövegértési feladatsort és egy érvelést/gyakorlati szövegalkotási feladatot találnak, erre 90 percet kapnak – az idő leteltével a felügyelő tanár összegyűjti a dolgozatokat.

A szövegértési feladat szövege egy (esetleg két, egymással összefüggő), 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete. Az érettségizőknek értelmezniük kell a szöveget, majd az alapján különböző feladatokat kell megoldaniuk.

A középszintű magyar írásbeli két részből áll. Az első 90 perces részben a diákok kapnak egy hosszabb szöveget, és ezzel kapcsolatos szövegértési kérdéseket kell megválaszolniuk, majd írniuk kell egy 120-200 szavas, rövidebb érvelést vagy fogalmazást egy gyakorlati (nem irodalmi) kérdésről.

A játékokról, játékkutatásról szóló szöveget kaptak a diákok a középszintű írásbeli magyarérettségi első részében.

Az Eduline-nak egy szaktanár azt mondta, hogy az idei feladatsor szerinte nehezebb, mint a tavalyi volt, bár a játékról szól, a szöveg száraz. A szakember úgy véli, hogy maximális pontszámúra megoldani valószínűleg nehéz lesz, és több időt fog elvenni, mint a korábbi évek feladatai, és bár van a szöveg alatt lábjegyzet, az érettségi izgalmai között nem biztos, hogy a vizsgázók könnyen tudják majd értelmezni.

Hasonló cikkünk:  Diákaktivisták tiltakoztak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén

A szövegértéshez tartozó kérdéssorral kapcsolatban a tanár elmondta, a feladatok a középszintű tudást kérik vissza, így az akkora gondot nem jelenthet a diákoknak, ha sikerül értelmezniük a szöveget.

A feladatsor első, szövegalkotási részében aktuális témát is kaptak a diákok a középszintű magyar érettségin – értesült az Eduline.

A szinkronizált filmekről szóló érvelést vagy egy régészeti leletről szóló hivatalos levelet kell írniuk, az érettségizők dönthetik el, hogy melyik feladatot oldják meg. Az érvelés egy 3-5 érvvel alátámasztott állásfoglalás a megadott közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésben, 120-200 szó terjedelemben.

Aki nem az érvelést, hanem a gyakorlati szövegalkotási feladatot választja, annak a megadott műfajban, témában kell szöveget írnia (például motivációs levelet, panaszos levelet, kérvényt, hozzászólást, felszólalást, vitaindítót, méltatást, ajánlást stb.), szinten 120-200 szó terjedelemben.

Az emelt szintű vizsga szintén 4 órás, de nehezebb a középszintűnél. Ezt azok teszik le, akik egyetemre felvételiznek. Az emelt szintű magyar írásbelin a diákok egyetlen feladatlapot kapnak, az időt maguk oszthatják be. A középszintű vizsgához képest itt a feladatok között nagyobb hangsúllyal szerepel az irodalom, és vannak nyelvi-irodalmi műveltségi kérdések is.

Magyarból mint idegen nyelvből is ma érettségiznek. Ebből középszinten 59 helyszínen 136 vizsgázó érettségizik. Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos.

Egyébként minden diáknak öt tárgyból kell érettségiznie: magyarból, matematikából, történelemből, egy élő idegen nyelvből vagy latinból, és ezek mellé még legalább egy tárgyat kell választani. Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből tartanak írásbeli vizsgákat.

via infostart.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...