fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Összeomlás előtt a gyermekorvosi ellátás

- Advertisement -

Legalábbis erre figyelmeztet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A védőnők, házi gyermekorvosok eleve rendkívül túlterheltek, az újabb bürokratikus akadályok pedig csak súlyosbítják a helyzetet. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy minapi háttérbeszélgetésen egyenesen úgy fogalmazott: a magyar gyermekorvosi szolgálat az összeomlás előtti utolsó perceit éli –írja a Népszava.

Az orvosok több mint fele elmúlt hatvanéves, további ötöde pedig a hetvenes éveit tapossa. Évente több tucat praxis szűnik meg a kiöregedés miatt, és a következő években egyszerre sok orvos eshet ki a rendszerből. Ráadásul nem is lehet őket gyorsan pótolni: tavaly mindössze 40 házi-gyermekorvos rezidens kezdte el a képzést. És közülük sem lesz mindenki házi gyermekorvos Magyarországon – vázolta fel a helyzet súlyosságát Póta György.

Hasonló cikkünk:  Az MVM 8 milliárdot költött hirdetésekre, háromnegyedét kormánypárti médiumoknál

Ami a számokat illeti: noha a kormány az elmúlt években évi 130 ezer forinttal, eddig összesen 520 ezerrel növelte az alapellátást végző praxisok havi finanszírozását, ebből még mindig nem lehet 700-800 ezer forintos orvosi jövedelmet elérni. Ahhoz, hogy a háziorvos adózottan ennyit ki tudjon venni a vállalkozásából további havi 500 ezer forint többletre lenne szükség. Póta szerint komoly gond a praxisműködtetés kiszámíthatatlansága is, a mostani szabályozás ugyanis szinte ellehetetleníti a praxispiacot.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...