fbpx
3.6 C
Kecskemét
2022. január 28., péntek

FRISS HÍREK

Összeomlás előtt a gyermekorvosi ellátás

Legalábbis erre figyelmeztet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A védőnők, házi gyermekorvosok eleve rendkívül túlterheltek, az újabb bürokratikus akadályok pedig csak súlyosbítják a helyzetet. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy minapi háttérbeszélgetésen egyenesen úgy fogalmazott: a magyar gyermekorvosi szolgálat az összeomlás előtti utolsó perceit éli –írja a Népszava.

Az orvosok több mint fele elmúlt hatvanéves, további ötöde pedig a hetvenes éveit tapossa. Évente több tucat praxis szűnik meg a kiöregedés miatt, és a következő években egyszerre sok orvos eshet ki a rendszerből. Ráadásul nem is lehet őket gyorsan pótolni: tavaly mindössze 40 házi-gyermekorvos rezidens kezdte el a képzést. És közülük sem lesz mindenki házi gyermekorvos Magyarországon – vázolta fel a helyzet súlyosságát Póta György.

Hasonló cikkünk:  Hibáktól hemzseg a kötelezően kifüggesztendő nagy kormányzati plakát
Hasonló cikkünk:  Aranybulla vita: Felálltak a tudósok, miután Kásler miniszter leszólt

Ami a számokat illeti: noha a kormány az elmúlt években évi 130 ezer forinttal, eddig összesen 520 ezerrel növelte az alapellátást végző praxisok havi finanszírozását, ebből még mindig nem lehet 700-800 ezer forintos orvosi jövedelmet elérni. Ahhoz, hogy a háziorvos adózottan ennyit ki tudjon venni a vállalkozásából további havi 500 ezer forint többletre lenne szükség. Póta szerint komoly gond a praxisműködtetés kiszámíthatatlansága is, a mostani szabályozás ugyanis szinte ellehetetleníti a praxispiacot.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...