fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Verhofstadt: Ha nem lép fel Orbánnal szemben, akkor vége az Európai Uniónak

- Advertisement -

Guy Verhofstadt a harmadik legnagyobb frakció vezetőjeként kormányzati szerepre készül az Európai Parlamentben. Négy évtized után megszűnhet a két nagy pártcsalád többsége, azért a liberálisokra is szükség lehet a többséghez. A volt belga miniszterelnök azért jött Budapestre, hogy a Momentum mellett kampányoljon. Orbán Viktorról, uniós pénzekről és arról beszélgettünk, hogy most nem létezik az Európai Unió.

Mostanában Magyarország nagyon fontos helynek tűnik a liberálisok számára, az ALDE két legismertebb embere is itt járt. Ezt a Momentumnak vagy Orbán Viktornak köszönhetjük?

Európai politikus vagyok, ha európai választások vannak, mindenhova elmegyek. Ezt csináltam 2014-ben is, és ezt csinálom most is. A szomorú ebben az, hogy idejövök, és az emberek nem szavazhatnak rám, mert nincsenek transznacionális listák.

Számít arra, hogy a megújult ALDE, aminek a hírek szerint Reneszánsz Párt lesz a neve, nagyobb szerepet kap az EP-ben?

Biztosan, mivel csak velünk lehet többséget elérni a parlamentben. Nincs többé az, hogy a két nagy párt leül, és elosztja a szerepeket. Először is le kell ülni és tárgyalni egy programról. Meg kell beszélni, hogy milyen Európát szeretnénk 2024-re, legyen-e közös hadserege, legyen-e közös határvédelmi szerv, megreformáljuk-e az eurózóna kormányzását, és ha igen, hogyan. Az első naptól meg tudjuk mutatni, hogy mit szeretnénk, mert ma pont ennek a víziónak a hiánya az, amitől Európa csak egy bürokratikus szervezetnek tűnik. Ez az egyetlen út, amivel meg tudjuk akadályozni a populistákat.

Ez egy demokratikus szervezet, és amikor Orbán Viktor elkezdett európai szinten politizálni, semmit nem tudtak vele kezdeni. Csak nézték, ahogy egyre erősödik. Mit csinált Európa rosszul?

Hasonló cikkünk:  A tőzsde helyett Putyintól vesszük a gázt - ez két év alatt 564 milliárdos kárt okozott Magyarországnak

Európa nem csinált semmit rosszul, a tagállamok hibáztak, amikor nem akartak valódi uniót létrehozni. Az Európai Unió jelenleg nem létezik, csak európai államok konföderációja. Egyetlen tagállam meg tud akadályozni bármilyen döntést. Meg kellene nézni, hogy működik az Egyesült Államok. A gazdasági válságra kilenc hónap alatt képesek voltak reagálni, mi pedig kilenc év után is csak beszélünk arról, mit kellene tenni.

A múlt hét nagy híre Heinz-Christian Strache botránya volt: kiderült, hogy az osztrák alkancellár szívesen vette volna Oroszország támogatását a kampányban. Minden populista párt mögött Oroszország állhat?

Szerintem igen. Le Pen hiteleket kap az oroszoktól, és még mindig nem tudni, mi volt az energiaüzlet Salvini és Oroszország között. Strache ügyét láttuk, és ott van Nigel Farage és a bankok kapcsolata is.

És a Fidesz?

Orbán és a Fidesz az összes energiaüzletét Oroszországgal köti. Ezek nem tesznek jót Magyarországnak. Putyin stratégiája az, hogy meggyengítse Európát, és visszaszerezze a kontrollt a volt szovjet érdekszféra országai felett.

Ha Orbán kilép a Néppártból, majd alakít egy saját frakciót, még kevésbé lehet majd befolyásolni bármiben.

Igen, de ha ezt hagyjuk, akkor utána mindenki meg fogja próbálni, Orbán után jön majd egy Kaczynski, jön Románia. Ha az unió nem lép fel Orbánnal szemben, akkor az uniónak vége. Mondhatják a populisták, hogy többféle demokrácia létezik, de ez nem igaz. Ebből csak egyféle van.

A teljes interjú itt olvasható!


- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...