fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

A Suzuki-gyár kapujához láncolta magát az MSZP alelnöke

- Advertisement -

Komjáthi Imre így tiltakozik a magyar dolgozók rabszolgasorban tartása ellen. Szerinte a kormány asszisztál a munkások kizsákmányolásához.

Láncokkal rögzítette magát az esztergomi Suzuki-gyár kapujához az MSZP-alelnök: Komjáthi Imre a kilóra eladott munkavállalók védelmében tart tiltakozó performanszot, és addig nem is menne el, amíg egy döntéshozó nem tárgyal vele.

A szocialista politikus konkrét ügy kapcsán demonstrál, a Suzuki ugyanis kirúgta azt a 14 éve a cégnél dolgozó, kétgyerekes családapát, aki jobb híján a gyár előtti parkolóban alapította meg a Vasas helyi alapszervezetét – mint a Népszava korábban megírta, a férfit azonnali hatállyal, munkája minőségére hivatkozva bocsátották el. Komjáthi ugyanakkor hangsúlyozta, nem csak a vállalatról szól az akciója, hanem az egész rendszerről: „A magyar kormány kilóra eladja a munkavállalókat, kiszolgáltatja őket a nagytőkének és elfojtja a szakszervezetek törekvéseit.”

Szerinte a suzukis eset kapcsán azért sem szabad szó nélkül elmenni, mert az élő példa lenne minden nagyvállalatnak, hogy következmények nélkül sanyargathatják a magyar dolgozókat. Komjáthi arról is beszélt, hogy a Suzuki szerinte más szabályokat is megsértett: hőségriadó idején szabálytalanul foglalkoztatták a munkavállalókat, több mint 33 fokos csarnokban nem biztosították nekik a pihenőidőt és a tiszta ivóvizet.

Hasonló cikkünk:  Elhunyt Alföldi Albert volt országgyűlési képviselő, népművelő, Hajós díszpolgára

Ráadásul, jogsértően nem engedték be gyártelepükre a Vasas- szakszervezet alelnökét sem, aki a helyi szervezeti tagokkal akart egyeztetni.
Az akciót Török Zsolt (MSZP) filmezte aktivistaként, s közben arról beszélt, hogy harcolni kell a jogokért, hiszen csak a régióban 20-30 százalékkal jobban keresnek a magyaroknál az azonos pozícióban dolgozó, horvát, lengyel és cseh munkások. Komjáthihoz végül nem suzukisok, hanem rendőrök jöttek, egy udvarias rendőrnő pedig már-már riporterként faggatta az MSZP-s vezetőt a demonstráció okairól. Beszélgetésükből fokról fokra vált egyértelművé, mennyire lesújtó a helyzet: a Vasas korábbi forgalomlassító akciói sem hatottak a vállalatra, a média pedig egyre kevésbé foglalkozik az üggyel.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...