fbpx
8.6 C
Kecskemét
2021. október 18., hétfő

FRISS HÍREK

Alig van lejjebb a magyar egészségügynél az unióban

Az ország egészségügyi eredményei a legrosszabbak között vannak az Európai Tanács szerint.

Erős kritikát fogalmazott meg az Európai Tanács ajánlásában, melyben értékelte a magyar kormány által egy hónappal ezelőtt beadott konvergenciaprogramot, írja a portfolio.hu. Ebből kiderült, az egészségügyi eredmények itt rosszabbak, mint a legtöbb más uniós tagállamban.

Azt írják:

“a dohányzás, az alkoholizmus és az elhízás elterjedtsége az egyik legmagasabb az EU-ban. Az Európai Unióban a magyarok a leginkább érintettek között vannak a rossz levegőminőség miatti korai elhalálozás tekintetében”.

A társadalmi egyenlőtlenségekre is felhívva a figyelmet, azt is megállapítják, hogy jelentős különbségek vannak a minőségi ellátáshoz való hozzáférés terén, és a szegényebb területeken az egészségügyi dolgozók hiánya is akadályozza az ellátáshoz való hozzáférést.

Hasonló cikkünk:  Nem kapta meg a várva várt engedélyét Paks II.

Az egészségügyre fordított állami kiadások az uniós átlag alatt vannak, és a polgárok a minőségi ellátást közvetlenül fizetett térítések révén veszik igénybe, ami tovább növeli az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tekintetében meglévő társadalmi-gazdasági szakadékot – hangoztatja a Tanács, hasonlóan több hazai egészségügyi szakértő véleményhez. A rendszer továbbra is erősen kórházközpontú, derül még ki értékelésükből, melyben az alapellátás és különösen a krónikus betegségek korai észlelése és megelőzése terén nagyon komoly hiányosságok vannak.

Hasonló cikkünk:  Állami támogatásokért köttetik a legtöbb házasság egy friss felmérés szerint

Népszava

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...