fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Banki adategyeztetés – Haladékot kapnak az ügyfelek

- Advertisement -

Augusztus 31-ére módosulna a határidő. Korábban a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy nem zárul le határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat.

Augusztus 31-ére módosulna a június 26-án lejáró banki adategyeztetési határidő – derül ki a parlament honlapján közzétett dokumentumból.

Varga Mihály pénzügyminiszter erről szóló törvényjavaslatában az áll: a mielőbbi elfogadáshoz fűződő érdekekre tekintettel szükségesnek tartja a törvényjavaslatnak a határozati házszabályi rendelkezésektől eltérő tárgyalását. A törvény
a kihirdetése napján 18 órakor lép hatályba.

A javaslatban felidézik, hogy az európai uniós előírások alapján a pénzintézetek kötelesek ügyfeleik azonosítása érdekében további ügyfél-átvilágítási intézkedéseket tenni. A Magyar Bankszövetség jelezte, hogy határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le.

„A magyar emberek érdekében a törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek”
– teszik hozzá.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, amely 2017. június 26-án lépett hatályba, kiegészítette azon adatok és nyilatkozatok körét, amellyel a szolgáltatóknak rendelkezniük kell ügyfeleik átvilágítása érdekében. A 2017. június 26-án már meglévő ügyfélkör esetében az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására a törvény egy 2019. június 26-ig tartó két éves átmeneti időszakot biztosított az érintett szolgáltatóknak.

Hasonló cikkünk:  A mai átlagfizetésből fele mennyiségű kenyeret tudnánk vásárolni, mint négy éve

„Az elmúlt időszak sajtó és egyéb jelzései alapján úgy tűnt, hogy a határidőt a hitelintézetek nem teljesítették. Ezt támasztja alá az is, hogy a Magyar Bankszövetség erre irányuló jelzést küldött, amely szerint a 2019. június 26-i határidőre az ügyfelek érzékelhető százaléka nem kerül azonosításra” – áll a dokumentumban.
Ezért a javaslat módosítja ezen rendelkezést és 2019. augusztus 31-ig meghosszabbítja a már meglévő ügyfélkör esetében az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására előírt határidőt.

A javaslat a meghosszabbított határidőn belül történő hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél átvilágítási intézkedések megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezet, mely szerint a szolgáltatók a javaslat hatálybalépését követő 3 napon belül tájékoztatják azon ügyfeleiket, akik esetében az ügyfél-átvilágítás még nem történt meg egyáltalán vagy teljeskörűen.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...