Banki adategyeztetés – Haladékot kapnak az ügyfelek

0
pixabay.com

Augusztus 31-ére módosulna a határidő. Korábban a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy nem zárul le határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat.

Augusztus 31-ére módosulna a június 26-án lejáró banki adategyeztetési határidő – derül ki a parlament honlapján közzétett dokumentumból.

Varga Mihály pénzügyminiszter erről szóló törvényjavaslatában az áll: a mielőbbi elfogadáshoz fűződő érdekekre tekintettel szükségesnek tartja a törvényjavaslatnak a határozati házszabályi rendelkezésektől eltérő tárgyalását. A törvény
a kihirdetése napján 18 órakor lép hatályba.

A javaslatban felidézik, hogy az európai uniós előírások alapján a pénzintézetek kötelesek ügyfeleik azonosítása érdekében további ügyfél-átvilágítási intézkedéseket tenni. A Magyar Bankszövetség jelezte, hogy határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le.

„A magyar emberek érdekében a törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek”
– teszik hozzá.

Hasonló cikkünk  Napokon belül sok magyarnak érvénytelenné válhat a TAJ-száma

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, amely 2017. június 26-án lépett hatályba, kiegészítette azon adatok és nyilatkozatok körét, amellyel a szolgáltatóknak rendelkezniük kell ügyfeleik átvilágítása érdekében. A 2017. június 26-án már meglévő ügyfélkör esetében az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására a törvény egy 2019. június 26-ig tartó két éves átmeneti időszakot biztosított az érintett szolgáltatóknak.

„Az elmúlt időszak sajtó és egyéb jelzései alapján úgy tűnt, hogy a határidőt a hitelintézetek nem teljesítették. Ezt támasztja alá az is, hogy a Magyar Bankszövetség erre irányuló jelzést küldött, amely szerint a 2019. június 26-i határidőre az ügyfelek érzékelhető százaléka nem kerül azonosításra” – áll a dokumentumban.
Ezért a javaslat módosítja ezen rendelkezést és 2019. augusztus 31-ig meghosszabbítja a már meglévő ügyfélkör esetében az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására előírt határidőt.

Hasonló cikkünk  Napokon belül sok magyarnak érvénytelenné válhat a TAJ-száma

A javaslat a meghosszabbított határidőn belül történő hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél átvilágítási intézkedések megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezet, mely szerint a szolgáltatók a javaslat hatálybalépését követő 3 napon belül tájékoztatják azon ügyfeleiket, akik esetében az ügyfél-átvilágítás még nem történt meg egyáltalán vagy teljeskörűen.