fbpx
11.8 C
Kecskemét
2021. szeptember 22., szerda

FRISS HÍREK

Kénytelen lesz beadni derekát a Fidesz az EP-ben

“A fideszes európai parlamenti képviselők támogatják, hogy ismét Manfred Weber legyen az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője és szerdán meg is szavazzák majd ezt – tudta meg az Euronews európai parlamenti forrásból.

Ez azért érdekes, mert a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök maga is többször elmondta, hogy Weber megsértette a magyarokat, ezért alkalmatlan a bizottsági elnökségre.

Az ügy Weber egy februári nyilatkozatáig nyúlik vissza: a német politikus akkor azt mondta, a Fidesz támogatásával nem kíván elnök lenni.

Orbán Viktor májusban erről így fogalmazott:

“Weber azt mondta, nem akar magyarok szavazataival elnök lenni. Ez súlyos sértés Magyarországgal és a magyarokkal szemben. Ez az ő döntése volt. Most egy megfelelő jelöltet keresünk” – mondta Orbán május elején.

Hasonló cikkünk:  130 milliót költöttek el a közösségi médiában a Karácsony elleni kampányra
Hasonló cikkünk:  Péntek 13.: A babonások retteghetnek ma

Parlamenti forrásunk egyébként megerősítette a Népszava információját, hogy a fideszes EP-képviselők továbbra is az Európai Néppárt frakciójának tagjai lesznek, annak ellenére, hogy tavasszal a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát.

Ez azonban semmilyen újdonságot nem jelent, hiszen a fideszes képviselők frakció-tagságát nem függesztették fel, így tovább dolgozhatnak, amíg ezzel ellentétes döntés nem születik.

Mégis büntetik a magyar képviselőket

Az Európai Néppárt frakció-szóvivője közben cáfolta azokat a korábbi híreket, amelyek szerint a fideszes képviselők bármilyen posztra pályázhatnak.

Pedro López de Pablo a Népszavának azt mondta, a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában, összhangban a párt korábbi döntésével a Fidesz tagságának felfüggesztéséről. Így Szájer József sem pályázott a politikai csoport vezetőségébe. A jelentkezés határideje kedd délelőtt 10 óra volt.

Hasonló cikkünk:  Bodrozsán: A járvány kellős közepén kezdett trollhálózatot építeni a helyi Fidelitas

A néppárti frakció szerdán tartja alakuló-ülését. Ezen azok a képviselők hozhatnak döntéseket, akik a mostani választáson mandátumot szereztek. Egyébként ha később kizárják a Fideszt az Európai Néppártból, a frakcióból való távozásról külön kell majd dönteni. “De ha kenyértörésre kerül a sor, nem hiszem, hogy az EP-képviselők továbbra is itt ücsörögnének” – mondta az Euronews forrása.

Weber egyébként a múlt héten Twitter üzenetében azt állította, a frakció egyhangúlag áll mögötte a az Európai Bizottság elnökségéért folyó harcban.

Hasonló cikkünk:  Bodrozsán: A járvány kellős közepén kezdett trollhálózatot építeni a helyi Fidelitas

Úgy tudni, a fideszes képviselőkre ez nem igaz, ők a magyar kormányt követve megvonták Webertől a bizalmat, ami a bizottsági elnöki jelölést illeti.


Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...