fbpx
21.8 C
Kecskemét
2022. augusztus 11., csütörtök

FRISS HÍREK

Megdöbbentő felfedezés: pluszcsont nőhet a koponyára, ha túl sokat mobilozunk

Mintegy 1200 röntgenfelvételt vizsgáltak meg abban a kutatásban a szakemberek, melyből kiderült, a testünk igyekszik kompenzálni, hogy állandóan előrehajtjuk a fejünket.

Mostanra unalomig ismert közhely lett, hogy az okostelefonok használata gyökeresen változtatta meg az életünket: kihat a munkavégzésünkre, a bioritmusunkra, az étkezésünkre, a kommunikációnkra, és sok minden másra is. Egy ausztrál kutatócsoport szerint azonban ezeknél van egy sokkal fontosabb változás is, ami a testünkben megy végbe.

Az ausztrál Sunshine Coast Egyetem kutatói egy különös dologra lettek figyelmesek: a biomechanikai kutatás során azt tapasztalták, hogy az alanyok koponyájának hátsó részén egy apró, szarvszerű csontkinövés jelent meg – számolt be róla a The Washington Post. Ennek oka a szakemberek szerint az lehet, hogy a nyakat túl nagy terhelés éri akkor, amikor előredöntjük a fejünket – például azért, mert az okostelefon kijelzőjét nézzük. A szervezet ezt igyekszik kompenzálni, és hogy elossza a terhelést, egy apró csontkinövéssel igyekszik azt egyensúlyba billenteni.

A kutatók az ilyen kinövést a fiatal felnőtteknél észlelték a leggyakrabban, ami szerintünk az okos technológia használatával áll összefüggésben. A szakemberek szerint ez az első, kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy a különböző kütyük fizikailag is hatással vannak az életünkre.

Hasonló cikkünk:  Hogyan alakulnak az árak a hazai és az ausztriai Aldikban (Hoferben)?

A kutatási eredményt nagyjából egy évvel ezelőtt publikálták, a nyilvánosság viszont csak azután kezdte megismerni azt, hogy a BBC nemrég feldolgozta. David Shahar – aki nemrég doktorált a fent említett ausztrál egyetemen – szerint a képződmény egy súlyos alakváltozás jele lehet, ami krónikus fej-, nyak- és hátfájáshoz vezethet.

Hasonló cikkünk:  Hogyan alakulnak az árak a hazai és az ausztriai Aldikban (Hoferben)?

A kutatás nagyjából három évvel ezelőtt kezdődött, amikor 218, 18 és 30 év közötti páciensről készült röntgenfelvételen arra lettek figyelmesek, hogy az alanyok 41 százalékánál figyelhető meg csontkinövés a koponyán. Mindez a férfiak körében gyakoribb volt.

Ezt a kutatást aztán kibővítették, melyben 1200, 18 és 86 év közötti páciens röntgenfelvételeit vizsgálták meg. Ezek alapján azt tapasztalták, hogy a kor előrehaladtával a kinövés kevésbé figyelhető meg, vagyis nem igaz az, hogy a “pluszcsont” az időseknél jelenne meg elsőként.

Shahar szerint egy ilyen kinövés nem egyik napról a másikra jelenik meg, ami arra utalhat, hogy már egészen fiatal korban elkezdődött a fej helytelenül tartása.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...