Mindössze 200-300 ezer család tud európai szinten vett polgári körülmények között élni

Kutatások szerint míg az idősebb generációk ha anyagi gondban vannak, spórolnak, addig a fiatalabbak keresnek újabb munkát.

Hazánkban jellemző a “ragadós padló – ragadós plafon”, vagyis a felső-, alsó osztályból nehéz vagy szinte lehetetlen kikerülni.

A bizonytalansàg, a jövő miatti félelem miatt a jelen, az éljünk a mának, yolo meghatározza a pénzügyi kultúra alakulását. Inkább költsünk élményre, mint anyagi javakra – ez azért sok messzemenő következményt von maga után anyagi területen.

Szubjektív meglátása Bereczki Enikő generációs szakértőnek: csak azok tehetik meg ezt folyamatosan pl utazások, fesztiválok, éttermezés – nem egyszeri alkalmakról beszélek- akiknek jó, stabil az anyagi hátterük – egyrészt származásuk miatt, másrészt van egy jól működő vállalkozásuk vagy multinan dolgoznak. Ez azt jelenti iszonyú sokat melóznak, hamar kimerülnek, egyesek ki is égnek, így nem csoda, hogy pénzük egy részét utazásra, kikapcsolódásra, regenerálódásra, sabbatolásra költik, akik megtehetik.

Hasonló cikkünk:  Balog Zoltán volt minisztert állhat a botrányt okozó kegyelmi döntés mögött

A Z-generációsok lehetséges életpályái tanulmány szerint a generáció bebetonozódik abba a társadalmi osztályba, amibe beleszületett, mert a társadalmi mobilitás nagyon alacsony. Eszerint mindössze 200-300 ezer család tud európai szinten vett polgári körülmények között élni.

A Z-generációs fiatalok fizetési igényeit vizsgáló kutatások ellentmondásosak: van amiben 269 ezer ft szerepel, máshol már 150 ezer forintos fizunak is örülnének a pályakezdők.
Ez a mintavételtől, módszertől is függhet, például nyereményjátokon keresztül érik el a megkérdezetteket, az már beszűkíti a kört – írta a szakértő Facebook oldalán.