fbpx
Kezdőlap Nagyvilágban Szokjunk le a repülésről, üzenik tudósok

Szokjunk le a repülésről, üzenik tudósok

pixabay.com

A repülés növekvő szén-dioxid-kibocsátása veszélyezteti a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok elérését, azt, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon. A klímabarát utazásért kalkulátor is készült.Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek online kalkulátorával egyszerűen kiszámolható a különféle közlekedési módozatok szén-dioxid kibocsátása egy adott útvonalon. A travelandclimate.org honlapon az útvonalat és a közlekedők számát megadva lehet kiszámolni a különféle közlekedési módok környezeti hatását.

Például, ha két ember Budapestről Berlinbe utazik, akkor vonattal vagy busszal 40 kilogrammnyi a szén-dioxid-kibocsátás, személygépkocsival 137 kilogramm, repülővel pedig 224 kilogramm. A honlappal olyan kisebb utakra is lehet adatot kérni, mint például a Budapest-Komárom táv megtétele. Ez vonattal 9 kilogramm, autóval 15, a repülés pedig – értelemszerűen – nem meghatározható.

Hasonló cikkünk:  Módosítsa a szélerőművet tiltó rendelkezést a kormány, kéri Kis-Szeniczey javaslatára a félegyházi képviselő-testület 

A honlap Jörgen Larsson és tudóscsoportjának kutatásain alapul, amely a svédek repülési szokásainak a klímára gyakorolt hatását vizsgálta. “Kutatásaink azt mutatták, hogy a svédek repülési szokásai alapján állampolgáronként egy tonnányi a szén-dioxid-kibocsátás. Ez ötször több a globális átlagnál, és nagyjából azonos a svédek gépkocsihasználatából eredő teljes szén-dioxid-kibocsátással” – idézte Larssont a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A légiközlekedésből származó egyre növekvő szén-dioxid-kibocsátás veszélyezteti a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok elérését, azt, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon.