fbpx
12 C
Kecskemét
2022. október 2., vasárnap

FRISS HÍREK

Több ezren tüntettek a tudomány és az MTA szabadságáért

Vasárnap délután két órától hirdettek tüntetést Szabadságot a tudománynak! címmel az MTA mellett. A tömeg kettőkor a Corvinusnál gyülekezik, innen vonulnak majd az MTA-hoz.

A szervezők a tüntetés leírásában úgy fogalmaztak:

Palkovics László miniszter olyan törvénytervezetet készít elő, amely az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig de facto államosítaná.

Mint írták, ez rablás, a szellemi és anyagi erőforrások kisajátítása.

A minisztérium a kutatóintézeteket új intézményhálózatba terelné, amely kormányzati többségű irányítótestület vezetése alatt működne a jövőben. Ez a lépés a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózat és egyben az autonóm kutatási tevékenység végét jelenti Magyarországon – fogalmaztak.

Deák Dániel egyetemi oktató beszédében arról beszélt, nem értik, mi történik az akadémiával. Képtelenségnek tartja, amire a kormány készül, de mint mondta, tudják, mi miért történt.

Ezek az akadémiai intézmények függetlenséget élveznek. És ez a baj velük – jegyezte meg.

Szerinte két út van arra, mi lesz most az akadémiai dolgozókkal: az egyik az egyéni alku, a másik a szerveződés, hogy közösen tegyenek valamit. Úgy véli, nem csak az akadémia kérdése ez, hanem mindenkit érint, így mindannyiunk közös érdeke az összefogás.

Fontos, hogy a többiek is kimondják: veletek vagyunk – szögezte le.

Gárdos Judit, az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja szerint szakmaiatlan kormányzás folyik, ami kontroll alá akarja őket kényszeríteni. Szerinte ma Magyarországon feudális rendszer működik, állampolgár helyett pedig szolgákat csinálnak az emberekből.

Mint mondta, háromszor tért haza külföldről, többek közt azért, hogy családot alapítson, de feltette a kérdést: hiába volt mindez?

Hasonló cikkünk:  Pénz még nincs, de annak a negyedét már kiosztotta a kormány

Gárdos beszélt az 1956-os Intézet beolvasztásáról a Veritas Kutatóintézetbe, melyről a kutatók is csak a sajtóból értesültek. A tömeg nagy fújolással reagált.

A tömeg három óra után elindult az ELTE felé: a menet a Nemzeti Múzeumtól a Vásárcsarnokig ér. Egressy G. Tamás színész az ELTE épülete előtt A walesi bárdokat mondta el.

Hasonló cikkünk:  Egy magányos gazda útja - Kecső József traktorjával elhagyta Kecskemétet 

A szervezők szerint azért álltak meg az ELTE-nél, mert az egyetemeket is megszorítások sújtják.

A menet lassan a CEU-hoz ér, a demonstrálók közt ott van Kövér György akadémikus, Ungváry Krisztián történész és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter is.

A CEU épületénél az egyik szervező azzal vádolta Palkovicsot, hogy egy esetleges személyes bosszú vezérli az egyik kutatóintézettel szemben. Az eseményen felszólalt a rapper-színész Molnár Áron is, aki a noÁr Tanulni akarunk című dalát adta elő.

Az MTA előtt felolvasták Lovász László akadémiai elnök üzenetét, aki többek közt azt írta, a Magyar Tudományos Akadémia legnehezebb éve volt ez 1825 óta.

Lovász ezen kívül azt írta, megrendítő a tudósok összefogása, és embert próbáló volt az elmúlt 12 hónap. Az elnök szerint a cél, hogy az MTA a hiteles tudomány központja maradjon.

Zsoldos Attila akadémikus beszédében leszögezte, az innováció csak álca a tudomány szabadsága elleni támadásra. Mint mondta, a mostani akadémia elleni intézkedéseket egyfajta természeti csapásként kell értelmezni, ha megvalósulnak.

Ezek után viszont szerinte a külső erő által okozott kár elhárítására és a tudás átmentésére kell majd törekedni.

24.hu


Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...