fbpx

FRISS HÍREK

1971 óta nem látott madár tűnt fel Magyarországon

- Advertisement -

A magyar terepmadarászok honlapján, birding.hu-n az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy láttak egy apácahantmadarat a kecskeméti repülőtér közelében, a megfigyeléseket pedig sikerült fotókkal is alátámasztani.

Feltűnése szenzációnak számít, mert Európa ritkább énekesmadarai közé tartozik, és hazánkban eddig mindössze 5 alkalommal fordult elő.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatbázisa szerint a madarat korábban 1955-ben, 1956-ban, 1964-ben, 1965-ben és 1971-ben sikerült megfigyelni itthon, ötből négyszer Budaörsön, egyszer pedig Dunabogdányban.

Mindez azt is jelenti, hogy a gyönyörű állat 48 év kihagyás után tűnt fel újra Magyarországon.

Az MME honlapján azt írja róla, a hantmadárhoz hasonló megjelenésű madár, e két faj tojóit sokszor nagyon nehéz elkülöníteni egymástól terepen. A hímeket jellegzetes fehér fejtetejük, valamint koromfekete hát- és szárnytollaik egyértelműen elhatárolják a hantmadártól. Főként rovarokkal táplálkozik, de pókokat is fogyaszt. Vonuló, a telet többnyire Kelet-Afrikában tölti.

Hasonló cikkünk:  Nagyfokú az aszály az Alföldön már áprilisban - megismétlődhet a tragikus 2022-es év

Főként Ázsiai elterjedésű faj, de költ Európa keleti, délkeleti részein is. Hozzánk legközelebbi költőterülete Dobrudzsa és Bulgária déli része. Akárcsak a hantmadár, az apácahantmadár is a nyílt, rövid füvű területeket kedveli, de tőle eltérően inkább a kopár hegységek madara.

Leginkább az 1000-2500 méter magasan fekvő köves, sziklás lejtőket részesíti előnyben. Évente egyszer költ, a fészket a tojó építi egy általa kiválasztott, felülről zárt sziklahasadékban. Építőanyagként fűszálakat használ, melyeket pihékkel vagy szőrökkel bélel. 4-6 tojást rak, melyeken a tojó egyedül ül, csak táplálékának megszerzése idejére hagyja el a fészket.

Legutóbb januárban tűnt fel egy hasonlóan ritka madár Magyarországon, akkor Mezőberényben sikerült megfigyelni egy keleti gerlét. Emlékezetes, tavaly egy lazúrcinege is hazánkba tévedt, amire korábban soha nem volt még példa.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...