fbpx
6.8 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Drága lesz idén a gyümölcsszezon

- Advertisement -

A kajszibarackból jó a termés, és olcsóbb, mint tavaly, a cseresznyét megtizedelte az időjárás. A hazai málna pedig szinte eltűnt.

Jövedelemfüggő lehet idén a gyümölcsfogyasztás. A tehetősebbek vásárolhatnak a kilónként 1000-1200 forintos cseresznyéből, az alacsony jövedelműek főleg a 350-450 forintos őszibarackkal elégíthetik ki kora nyári vitaminigényüket. A kettő között pedig válogathatnak a meggy, a kajszibarack, illetve a most induló sárga- és görögdinnye szezon kínálatából. Igaz, a sárgadinnye kezdőára még 600-700 forint, de a görögdinnyéé is 300 forint kilónként.

Egyes gyümölcsök ára várhatóan a szezonban sem csökken lényegesen. Az egyik ilyen a cseresznye. Tavaly ugyanis nagy volt a termés az aszály ellenére, ami miatt idén eleve közepes volt a virágzás. A 2018. végétől idén májusig tartó aszályt súlyosbította a tavaszi fagy, majd májusban hetekig hűvös, csapadékos, fényszegény időszak következett. A végeredmény, a május végétől június közepéig érő korai fajták az átlagot meghaladó csapadék okán már a fán szétrepedtek, megrohadtak. Gyakorlatilag nem volt mit leszedni az ültetvényeken – mondta a Népszavának Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) alelnöke. Ha még további esős napok jönnek, a kései érésű cseresznyéből sem marad túl sok ép szem.

A legrosszabb termés az elmúlt időszakban 5, a legjobb 18-20 ezer tonna volt. Az átlag 12-13 ezer tonna. A szakember szerint most az elmúlt 10 év egyik leggyengébb termése várható, vagyis az 5 ezer tonnához lesz közelebb. A Lehel-téri, az újpesti, illetve a Vámház körúti csarnokban. Illetve a nyíregyházi piacon is 900-1200 forint között kínálják a cseresznye kilóját és ez valószínűleg érdemben nem is fog változni. Elvileg német, vagy osztrák import cseresznyével lehetne részben pótolni a kiesést, de a hazaiaknál is magasabb árakat a magyar fogyasztók már nem fogadnák el. Lengyelországból jöhetne még cseresznye, ahol most indul a szezon, de már látszik, ott is gyengébb lesz a termés az átlagosnál. Nagy kérdés, hogy milyen mennyiségben és milyen áron érkezhet onnan.

A meggy jóval olcsóbb, mint a cseresznye. Bár a termelő, a szárral, vagy szakszerűbben kocsánnyal a nagy élőmunkaigényes, kézzel szedett termést legalább 400-450 forint plusz áfáért adja a kereskedőnek. Piaci körképünk alapján 600-800 forint kilója a közkedvelt fanyar ízű gyümölcsnek. A nyíregyházi piacon azonban az őstermelők már minőségtől és mérettől függően 350-500 forintért is kínálják. Az átlagos 70 ezer, és a 2018-as 90 ezer tonnás terméshez képest idén 50-60 ezer tonnára lehet számítani országosan. A magas cseresznyeárak és a keresleti piac miatt nem várható látványos árcsökkenés a meggy esetében sem.

Hasonló cikkünk:  Milyen körülmények között jelent forradalmi megoldást a nanotechnológiás szigetelés?

Jó hír viszont a kajszibarack kedvelőinek és a lekvár befőzésre készülőknek, hogy a múlt évi gyenge kajszi termés után idén jó termés várható. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megye, de nagyobb ültetvények még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében is találhatók. Az elmúlt években átlagosan 25 ezer tonnányi volt az éves termésmennyiség, tavaly azonban kevesebb, mint 10 ezer tonnát szüreteltek. Most viszont akár 30-35 ezer tonna között lehet a termés. A június-júliusi szezon alatt, ha kitart a kánikula és összetorlódik az érés és rövidül a szüret, a jelenlegi 500-600 forintos átlagár akár jelentősen mérséklődhet is. Természetesen az időjárás még beleszólhat a termésmennyiségbe és az árakba.

Az őszibarack kedvelőknek kevesebb okuk lehet az elégedettségre. A legjelentősebb termőterületet, a szatymazi ültetvényeket megtizedelte a tavaszi fagy, így a 30 ezer tonnás átlagos termés közelében várható. A piacon viszonylag stabilnak tűnő 600-650 forintos átlagáron lehet vásárolni az őszit, ami az augusztus végéig tartó szezonban ettől lefelé és felfelé is elmozdulhat.

A szinte évente visszatérő almamizéria idén talán nem ver nagy hullámokat. A gond ezzel a kedvelt gyümölccsel a termésmennyiség jelentős ingadozása, ami volt már 2007-ben 300 ezer, de 2014-ben majd’ 1 millió tonna is. Az átlag nagyjából 600 ezer tonna, s idén valamivel 500 ezer tonnánál kevesebbre számíthatnak a termelők. Miután az európai almatermelés harmadát, éves szinten általában 4-4,5 millió tonnás lengyel termés ebben az évben csupán 3 millió tonna körül várható, az átlagosnál magasabb alma árakra számíthatunk.

Alig van magyar málna

A magyarországi málnatermelés gyakorlatilag megszűnt – mondta a Napi.hu érdeklődésére Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A termőterület mára 100 hektár alá csökkent, a termés pedig 1000 tonna alatti lesz. A ’90-es években még 1500 hektáron termelték a bogyós gyümölcsöt és 27 ezer tonnányit takarítottak be belőle. A hobbikert-málnásokat nem számítva a friss piacra leginkább 0,5-1 hektáros kis ültetvényeken termelnek. A piacok többségén 2000 forintnál kezdődik a kilónkénti ára. A jó hozamú hazai termés ellenére a keresletet a 2-3 hét múlva megjelenő lengyel málna elégítheti ki.

Népszava.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...