fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Drága lesz idén a gyümölcsszezon

- Advertisement -

A kajszibarackból jó a termés, és olcsóbb, mint tavaly, a cseresznyét megtizedelte az időjárás. A hazai málna pedig szinte eltűnt.

Jövedelemfüggő lehet idén a gyümölcsfogyasztás. A tehetősebbek vásárolhatnak a kilónként 1000-1200 forintos cseresznyéből, az alacsony jövedelműek főleg a 350-450 forintos őszibarackkal elégíthetik ki kora nyári vitaminigényüket. A kettő között pedig válogathatnak a meggy, a kajszibarack, illetve a most induló sárga- és görögdinnye szezon kínálatából. Igaz, a sárgadinnye kezdőára még 600-700 forint, de a görögdinnyéé is 300 forint kilónként.

Egyes gyümölcsök ára várhatóan a szezonban sem csökken lényegesen. Az egyik ilyen a cseresznye. Tavaly ugyanis nagy volt a termés az aszály ellenére, ami miatt idén eleve közepes volt a virágzás. A 2018. végétől idén májusig tartó aszályt súlyosbította a tavaszi fagy, majd májusban hetekig hűvös, csapadékos, fényszegény időszak következett. A végeredmény, a május végétől június közepéig érő korai fajták az átlagot meghaladó csapadék okán már a fán szétrepedtek, megrohadtak. Gyakorlatilag nem volt mit leszedni az ültetvényeken – mondta a Népszavának Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) alelnöke. Ha még további esős napok jönnek, a kései érésű cseresznyéből sem marad túl sok ép szem.

A legrosszabb termés az elmúlt időszakban 5, a legjobb 18-20 ezer tonna volt. Az átlag 12-13 ezer tonna. A szakember szerint most az elmúlt 10 év egyik leggyengébb termése várható, vagyis az 5 ezer tonnához lesz közelebb. A Lehel-téri, az újpesti, illetve a Vámház körúti csarnokban. Illetve a nyíregyházi piacon is 900-1200 forint között kínálják a cseresznye kilóját és ez valószínűleg érdemben nem is fog változni. Elvileg német, vagy osztrák import cseresznyével lehetne részben pótolni a kiesést, de a hazaiaknál is magasabb árakat a magyar fogyasztók már nem fogadnák el. Lengyelországból jöhetne még cseresznye, ahol most indul a szezon, de már látszik, ott is gyengébb lesz a termés az átlagosnál. Nagy kérdés, hogy milyen mennyiségben és milyen áron érkezhet onnan.

A meggy jóval olcsóbb, mint a cseresznye. Bár a termelő, a szárral, vagy szakszerűbben kocsánnyal a nagy élőmunkaigényes, kézzel szedett termést legalább 400-450 forint plusz áfáért adja a kereskedőnek. Piaci körképünk alapján 600-800 forint kilója a közkedvelt fanyar ízű gyümölcsnek. A nyíregyházi piacon azonban az őstermelők már minőségtől és mérettől függően 350-500 forintért is kínálják. Az átlagos 70 ezer, és a 2018-as 90 ezer tonnás terméshez képest idén 50-60 ezer tonnára lehet számítani országosan. A magas cseresznyeárak és a keresleti piac miatt nem várható látványos árcsökkenés a meggy esetében sem.

Hasonló cikkünk:  Több kormányközeli médium vezetője is járt a Karmelitában, de nem árulják el miért

Jó hír viszont a kajszibarack kedvelőinek és a lekvár befőzésre készülőknek, hogy a múlt évi gyenge kajszi termés után idén jó termés várható. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megye, de nagyobb ültetvények még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében is találhatók. Az elmúlt években átlagosan 25 ezer tonnányi volt az éves termésmennyiség, tavaly azonban kevesebb, mint 10 ezer tonnát szüreteltek. Most viszont akár 30-35 ezer tonna között lehet a termés. A június-júliusi szezon alatt, ha kitart a kánikula és összetorlódik az érés és rövidül a szüret, a jelenlegi 500-600 forintos átlagár akár jelentősen mérséklődhet is. Természetesen az időjárás még beleszólhat a termésmennyiségbe és az árakba.

Az őszibarack kedvelőknek kevesebb okuk lehet az elégedettségre. A legjelentősebb termőterületet, a szatymazi ültetvényeket megtizedelte a tavaszi fagy, így a 30 ezer tonnás átlagos termés közelében várható. A piacon viszonylag stabilnak tűnő 600-650 forintos átlagáron lehet vásárolni az őszit, ami az augusztus végéig tartó szezonban ettől lefelé és felfelé is elmozdulhat.

A szinte évente visszatérő almamizéria idén talán nem ver nagy hullámokat. A gond ezzel a kedvelt gyümölccsel a termésmennyiség jelentős ingadozása, ami volt már 2007-ben 300 ezer, de 2014-ben majd’ 1 millió tonna is. Az átlag nagyjából 600 ezer tonna, s idén valamivel 500 ezer tonnánál kevesebbre számíthatnak a termelők. Miután az európai almatermelés harmadát, éves szinten általában 4-4,5 millió tonnás lengyel termés ebben az évben csupán 3 millió tonna körül várható, az átlagosnál magasabb alma árakra számíthatunk.

Alig van magyar málna

A magyarországi málnatermelés gyakorlatilag megszűnt – mondta a Napi.hu érdeklődésére Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A termőterület mára 100 hektár alá csökkent, a termés pedig 1000 tonna alatti lesz. A ’90-es években még 1500 hektáron termelték a bogyós gyümölcsöt és 27 ezer tonnányit takarítottak be belőle. A hobbikert-málnásokat nem számítva a friss piacra leginkább 0,5-1 hektáros kis ültetvényeken termelnek. A piacok többségén 2000 forintnál kezdődik a kilónkénti ára. A jó hozamú hazai termés ellenére a keresletet a 2-3 hét múlva megjelenő lengyel málna elégítheti ki.

Népszava.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...