fbpx
14 C
Kecskemét
2022. október 1., szombat

FRISS HÍREK

Grönland felé tart a hőmérsékleti rekordokat döntő európai hőhullám

A grönlandi jégtakaró a globális klímarendszer igen fontos eleme, olvadása a tengerszint emelkedéséhez is vezethet. Az előrejelzések szerint az Európába betört második hőhullám épp erre a területre tart.

Aggasztja a Meteorológiai Világszervezetet (WMO), hogy az Európán végigvonuló, hőmérsékleti rekordokat megdöntő e heti hőhullám Grönland felé tart – közölte pénteken egy szóvivő a szervezet genfi központjában.

Clare Nullis szerint az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő nem egyszerűen megdöntötte, hanem “darabokra zúzta” az európai melegrekordokat csütörtökön, miután 2, 3, sőt helyenként 4 Celsius-fokkal is meghaladta a hőmérséklet az addig mért legmagasabb értékeket. Ez Nullis szerint “teljes mértékben hihetetlen” fejlemény. Az előrejelzések szerint a légköri mozgások ezt a forróságot Grönland felé viszik majd.

Mindennek következtében a sziget jégtakarója fokozottan olvadhat, akár olyan vékonyra is mint 2012-ben, ami az eddigi mérések alapján a legvékonyabb szint volt.

A grönlandi jégtakaró a globális klímarendszer kulcsfontosságú eleme, olvadása a tengerszint emelkedéséhez és kiszámíthatatlan időjáráshoz vezethet. Dán éghajlatkutatók adatai szerint csak júliusban 160 milliárd tonna olvadt el a grönlandi jégtakaró felszínéből. Az európai hőhullám hatással van az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedtségére is, amely július közepén az eddig mért legalacsonyabb szinthez közelített.

Hasonló cikkünk:  Elromolhat az idő a hétvégére
Hasonló cikkünk:  Idén már 8 milliárd embert hord a hátán a Föld az ENSZ számításai szerint

A Meteorológiai Világszervezet szóvivője arra is kitért, hogy az egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok az ember okozta klímaváltozás következményei. A brit meteorológiai szolgálat tanulmányára utalva elmondta: 2050-ig minden második évben lehet számítani a melegrekordokat megdöntő hőségekre.

Pénteken Belgiumban is bejelentették, hogy megdőlt az ország eddigi melegrekordja: 41,8 Celsius-fokot mértek előző nap az észak-belgiumi Begijnendijk településen. Ez annak fényében nem meglepő, hogy tudósok korábban azt mondták, a július még forróbb lesz.

via hvg.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...