fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Kecskeméten ünnepeltek a repülő-műszakiak

- Advertisement -

„Önök egy olyan szakterület képviselői, amelyet a folyamatos megújulás jellemez. Felelősségteljes, lelkiismeretes munkájuk a garancia arra, hogy a légijárművek megőrizzék üzemképességüket és harckészségüket” − köszöntötte levélben fegyvernemi napjuk, július 2-a alkalmából a repülő-műszaki szakterület dolgozóit Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Kecskeméten ünnepelték fegyvernemi napjukat a repülő-műszakiak. Adorján János (Sorkitótfalu, 1882. január 1. – Budapest, 1964. július 2.) gépészmérnök emléke előtt tisztelegtek. A hazai repülés úttörője gépészmérnöki oklevelét 1903-ban − Gottlieb Daimler tanítványaként – Stuttgartban szerezte. 1906–1909 között Párizsban, az autóiparban dolgozott, s az akkor kibontakozó francia aviatika hatására kezdett a repüléssel foglalkozni. Hazatérése után, gróf Andrássy Géza támogatásával, megtervezte és elkészíttette Libelle (Szitakötő) nevű kéthengeres, 25 lőerős, Adorján-Dedics motorral szerelt repülőgépét. Első sikeres felszállását 1910. január 10-én Rákosmezőn (a budapesti Örs vezér tér környéke), a lovasság akkori gyakorlóterén hajtotta végre. Ez volt az első olyan alkalom, amikor magyar pilóta magyar tervezésű és kivitelezésű repülőgéppel emelkedett a levegőbe.

Az MH Légijármű Javítóüzemben kedden megtartott központi ünnepségen megjelenteket Bozóki János ezredes köszöntötte. A rendezvénynek helyt adó üzem parancsnoka beszédében kiemelte: „A repülő-műszakiak napján azokra a szakemberekre emlékezünk, akik tervezik, építik, karbantartják és üzemeltetik a repülőeszközöket. Nevüket ugyan ritkán őrzi meg a történelem, viszont ők azok, akik biztosítják a légijárművek folyamatos alkalmasságát és hadrafoghatóságát. Valamennyi, a repülő-műszaki területen dolgozó szakember a munkájával magas fokú hozzáértésről, elkötelezettségről és felelősségtudatról tesz tanúbizonyságot nap, mint nap. Vállukon nemcsak a repülőgépek állapota, de személyzetük élete is múlik. Mivel a repülés egy bonyolult és veszélyes üzem, minden egyes szereplőjére, »fogaskerekére« hatalmas felelősség hárul.”

Benkő Tibor és Korom Ferenc altábornagy levélben üdvözölték fegyvernemi napjuk alkalmából a repülő-műszaki szakembereket. „Önök egy olyan szakterület képviselői, amelyet a folyamatos megújulás jellemez. Felelősségteljes, lelkiismeretes munkájuk a garancia arra, hogy a légijárművek megőrizzék üzemképességüket és harckészségüket. Szakmájuk nagyfokú áldozatkészséget, odaadást és lelkiismeretes szolgálatot követel. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuló technikai fejlesztések és beszerzések új feladatokat és új kihívásokat jelentenek az Önök számára is. Az Állami Légijármű Nyilvántartásban immár a két Airbus A319-es szállító repülőgép, valamint a két Dassault Falcon 7X típusú nagy hatótávolságú közepes szállító repülőgép is szerepel. Könnyű kiképző és felderítő-, illetve futár repülőgépeket helyeztek üzembe. Nagyjavításon és fejlesztésen estek át a Honvédség Mi-17, illetve Mi-24 típusú helikopterei, és már folyamatban van a húsz Airbus H145M típusú helikopter beszerzése, amelynek repülési képességeit a közönség a budaörsi haditechnikai bemutatón már láthatta. Kérjük, hogy munkájukat továbbra is felelősségteljesen végezzék, azon a színvonalon és azzal a szakmai elhivatottsággal, mint eddig!” – írták.

Hasonló cikkünk:  Indul a szezon, Szolnokon már ugranak a honvédség ejtőernyősei

Az ünnepség zárásaként a résztvevők megkoszorúzták az egykori repülő-műszakiak tiszteletére állított emléktáblát. Közreműködött a Légierő Zenekar – Veszprém (vezényelt: Katona János alezredes). A kecskeméti rendezvényen – mások mellett – részt vett Szűcs Pál ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Légierő Haderőnemi Szemlélőség irodavezetője; Gangler László ezredes, az MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese, Csinga Mihály ezredes, az MH Logisztikai Központ megbízott parancsnoka, dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Magyar Katonai Logisztikai Egyesület elnöke és Sipos László, Kecskemét önkormányzatának tanácsnoka.

Az javítóüzem egykori parancsnokai közül Egri Károly, Svehlik János és Tóth Sándor nyugállományú ezredesek vettek részt a repülő-műszakiak központi ünnepségén.

honvedelem.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...