fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Megszüntetik az OKJ-s képzést

- Advertisement -

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem úgy alakítják át a szakképzést, hogy radikálisan csökkentik a választható szakmák számát, ehelyett az egész Országos Képzési Jegyzéket megszüntetik, és egy teljesen új, korszerűbb rendszert állítanak fel — értesült a Magyar Nemzet.

Az OKJ-re épülő rendszer elavult, ezért olyan szisztémát alakítanak ki helyette, amely jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez – mondta a lapnak Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

A jövő évtől induló rendszerben lesznek egyrészt az alapszakmák, melyeket iskolarendszerben, 5 éves technikumban, illetve hároméves szakképző iskolákban tanítanak majd. Másrészt lesznek a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések. Utóbbiakat kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.

Az államtitkár hozzátette, hogy harmadik képzési szintként továbbra is megmaradnak a céges keretek között működő, rövid ciklusú vállalati képzések is.

Hasonló cikkünk:  Egymásnak esett Matolcsy és Nagy, a forint közben öthavi mélyponton

Az alapszakmák száma a jelenleginél alacsonyabb lesz, maximum 180. A második csoportot, a specializációkat nem fogják korlátozni.

Az OKJ-s jegyzék jelenleg körülbelül 760 államilag elismert szakmai képzést tartalmaz, lényegesen többet mint az európai átlag. A lap Németországot és Dániát hozta példaként, míg előbbiben 327 utóbbiban 111 szakma tanulható, de ez nem jelenti azt, hogy képzetlenebbek lennének ott az emberek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...