fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Október 13-ára írta ki az önkormányzati választást Áder János

- Advertisement -

Csaknem napra pontosan 5 évvel az előzőt követő időpontra, azaz október 13. vasárnapra tűzte ki Áder János köztársasági elnök a 2019. évi önkormányzati választást.

Az államfő azt írta:

Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről.

2019 őszén a rendszerváltoztatás óta nyolcadik alkalommal nyílik lehetőségünk, hogy önkormányzatainkról döntsünk. Ezért Magyarország köztársasági elnökeként arra biztatom minden honfitársamat, hogy állampolgári jogával élve vegyen részt az idei önkormányzati választáson, melynek időpontját az Alaptörvény előírásaival összhangban 2019. október 13-ára tűzöm ki.

Az államfői időpont-megjelölést követően a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is kitűzheti a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását, ez utóbbira ugyanis az a választási szervnek van jogosultsága.

Az alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani, a választási eljárásról szóló törvény szerint pedig a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen.

Áder János 4 októberi vasárnap közül választhatott, idén az első ilyen, október 6-a azonban az aradi vértanúk emléknapja, amelyet a magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánított, így az államfő elkerülte ezt az évfordulót. Hasonlóképp a 20-i és 27-i időpontokat, mert azok túl közel lehettek volna a nemzeti ünnephez, október 23-ához. Lehetséges dátum maradt tehát október 13-a, amellett az államfő döntött.

index.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...