fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc cégei fölözik le a mezőgazdasági támogatások javát

- Advertisement -

Ismét feldolgozta a K-Monitor az uniós agrártámogatások nyilvános adatait, hogy kiderüljön, hogyan alakulnak az erőviszonyok a magyar mezőgazdaságban. A támogatási kassza döntő része 2018-ban is az összes támogatásra jogosult felső 10 százalékához, azon belül is a nagygazdákhoz került, írják.

A K-Monitor elemzése szerint Simicska Lajos távozása komoly átrendeződéseket eredményezett. A kecskefarmjára visszavonuló exoligarcha 2014-ben még a legnagyobb játékos volt a szektorban.

SIMICSKA ÉRDEKELTSÉGEI MÉSZÁROS LŐRINC AGRÁRBIRODALMÁBA OLVADVA LASSAN CSÁNYI ELSŐSÉGÉT FENYEGETIK.

A vonatkozó rendelet alapján a területalapú támogatás összege hektáronként 32 536 Ft (2017: 32 110 Ft), a zöldítési támogatásé 18 397 Ft (2017: 17 643 Ft) volt. A teljes kiosztott összeg 663,5 milliárd forintra rúgott 2018-ban, ami mintegy 100 milliárddal több volt, mint 2017-ben. A többlet főleg az előző évről áthúzódó közvetlen termelői támogatásokból, illetve a Vidékfejlesztési Program kifizetéseinek beindulásából adódott. A támogatások 80 százaléka származott uniós forrásból, 20 százaléka pedig a hazai költségvetésből. A közvetlen támogatásként 381,8 milliárd forintot folyósítottak a gazdálkodóknak, ebből a területalapú támogatás (210 milliárd forint) meghaladta az előző évit.

A hazánkra nézve egyébként kedvező elosztási rendszert egyelőre nem forgatták fel, az uniós költségvetés 40 százalékát kitevő agrártámogatások több mint harmada továbbra is területalapú támogatás, írja a K-Monitor. Az unió deklarált célja ennek átterelése más, teljesítményalapú jogcímekre, így ma már ez 1200 hektár felett nem is jár. A legnagyobb földbirtokosoknak ez a küszöb milliárdos kiesést okozott, ők a 2014-es csúcsév után kapaszkodnak vissza. A környezetterhelés csökkentése után járó zöldítés jogcímén bevezetett támogatás, amely teljes támogatástömeg 13 százaléka, valamelyest kompenzálta a nagybirtokosokat, ennek ugyanis nincs területnagyságra vonatkozó korlátja.

Hasonló cikkünk:  Ezentúl nem publikus, hogy mekkora a tanárhiány Magyarországon

A rendszer főbb támogatási formái a birtokméret alapján járnak, így nem csoda, hogy a támogatások igen aránytalanul jutnak el az agrártársadalom szereplőihez:

A TÁMOGATOTTAK FELSŐ 10 SZÁZALÉKA KAPJA AZ ÖSSZES TÁMOGATÁS MINTEGY 80 SZÁZALÉKÁT.

A K-Monitor elemzése szerint ennek fő oka a támogatási rendszer működése mellett a növekvő, állami eszközökkel is erősített birtokkoncentráció és a politikailag is befolyásos nagytőkések szektorbeli jelenléte.

A legnagyobb támogatásokat bezsebelők toplistája:

  1. Csányi Sándor: 4,8 milliárd forint támogatás
  2. Mészáros Lőrinc: 3,6 milliárd forint
  3. Hunland (Janssen család): 2,16 milliárd forint
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...