fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Csúsznak az iskolafelújítások Kecskeméten

- Advertisement -

A választások előtt általában felpörögnek a beruházások, ezért is meglepő, hogy Kecskeméten épp az ellenkezője történik: két iskola felújítását is elhalasztották. Utánajártunk, miért.

A napokban jelent meg az európai közbeszerzési értesítőben (TED), hogy a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiírt két közbeszerzés, amelyek iskolafelújításokat érintettek volna, sikertelenül zárultak, miután a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárság Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya „nem támogató tartalmú tanúsítványt bocsátott ki az eljárásban.”

A TOP-os, azaz európai uniós forrásokból tervezett munkálatok során a Zrínyi Ilona Általános Iskola, valamint a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolájának energetikai korszerűsítését végezték volna el. Az épületekben lett volna nyílászárócsere, hőszigetelés, radiátorcsere, és napelemeket is felszereltek volna.

Ez azonban idén már biztosan nem valósul meg.

Túl drága ajánlatok érkeztek

Az Átlátszó megkereste a Miniszterelnökséget, hogy megtudják, voltak-e a közbeszerzési eljárásban olyan jogsértések, amelyekre hivatkozva az ajánlatkérő eredménytelennek nyilvánította az eljárást. Arra is kíváncsiak voltak, hogy az eljárást a későbbiekben újból kiírják-e, és sor kerül-e a két iskola energetikai rendszerének korszerűsítésére.

Rákérdeztek arra is, hogy mint felügyeleti szerv, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárság Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya tesz-e jogi lépéseket az ügyben.

Kérdéseikre azonban cikkük megjelenéséig a Miniszterelnökség Sajtóosztálya nem reagált.

Sokkal közlékenyebb volt viszont a kecskeméti önkormányzat, ahol Takács Valentina kommunikációs vezető minden kérdésre készségesen válaszolt.

Tőle megtudták, hogy a minőségbiztosítási eljárás azért lett eredménytelen, mert fedezeten felüli ajánlatok érkeztek a kiírásra:

a Móra Ferenc Általános Iskola esetében átlagosan 21 százalékkal, míg a Zrínyi Ilona Általános Iskola esetében átlagosan 70 százalékkal magasabb árajánlatokat tettek a kivitelezők.

Ezt az önkormányzat nyilván nem fogadhatta el, ezért eredménytelenül zárultak a közbeszerzések. Sikeres közbeszerzés hiányában pedig tanúsítványt sem kaphatott a város.

Hasonló cikkünk:  "Híreinkkel, felhívásainkkal a magyar nép szent ügyét kívánjuk szolgálni!"

Elvégzik a korszerűsítést, de csak jövőre

Az önkormányzat a döntést követően azonnal megkezdte az új közbeszerzési eljárás előkészítését, a kivitelezés mielőbbi megvalósítása érdekében – hangsúlyozta a sajtóreferens. Tekintettel azonban arra, hogy a munkálatok jelentős részét azok jellege miatt csak tanszünetben lehet elvégezni, ezért a megvalósítás várhatóan jövő nyárra húzódik.

A projekt előkészítése egyébként már 2017 óta tart, és ez a városnak eddig 22,9 millió forintjába került.

A Móra Ferenc Iskola korszerűsítésére összesen 291 millió forintot, míg a Zrínyi Ilona Általános Iskolára 292 milliót nyert a város 2016-ban.

A projektek befejezésének határideje mindkét esetben 2020. Ez azonban aligha lesz tartható, ha csak nyáron kezdik majd meg a tényleges munkálatokat.

Ezzel kapcsolat Takács Valentina elmondta, hogy a projektek megvalósítási határidejének hosszabbítására vonatkozó támogatási szerződés módosítási kérelmet az önkormányzat már 2019 júliusában benyújtotta a közreműködő szervezet részére. Amennyiben ezt elfogadják, a projektek fizikai befejezése napjának meghosszabbítása nem jár az önkormányzat számára támogatási szempontból negatív következményekkel.

Kecskemétre mostanában rájár a rúd, hiszen éppen a héten derült ki az is, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága visszavonta a város tűzoltólaktanyájának építésére kiírt pályázatot, miután túl sok volt a tisztázatlan kérdés a kivitelezők részéről.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...