fbpx
3.6 C
Kecskemét
2022. január 28., péntek

FRISS HÍREK

Új médiaszabályozás jön

Csütörtöktől több lehet a bulvárhír a jelentős befolyásoló erővel bíró televíziós csatornák hírműsoraiban. Augusztus elsején lép életbe a médiatörvény módosítása: az eddigi 20 százalékról 35 százalékra emelkedhet a “demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló” hírek aránya.

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy az esti híradók maximum 45 perc hosszúak lehetnek.

Polyák Gábor médiajogász szerint nem látni olyat a világon, hogy korlátoznák a tájékoztató műsorok időtartamát, ez direkt beavatkozás a szerkesztői szabadságba.

„Semmiféle ésszerű érv nem szól mellette. Kifejezetten az a szándék látszik, hogy minél kevesebb tájékoztató anyag jusson el a széles közönséghez. És még azon belül is megengedi a törvény nagyvonalúan , hogy több legyen a bulvár, több legyen a bűnügyi hír. Mintha nem is annyira burkoltan azt akarná a jogalkotó, hogy akik ezekből a híradókból tájékozódnak, még kevesebbet tudjanak a világról.”

A nagy kereskedelmi csatornák máris reagáltak. A Tv2 Tények hétfőtől az eddigi 60 helyett csupán 25 perc hosszú, utána új, 30 perces hírműsor indult. Az RTL-nél a Híradó átlagosan 53 perces volt, így náluk csak 8 percet kell rövidíteni az adásokon.

Hasonló cikkünk:  Nincs még időpontja a választásnak, de a választási iroda kézikönyvén április 3. olvasható
Hasonló cikkünk:  Fokozódik a fideszes Völner-ügy: az érintett hét végrehajtóból kettő bevallotta bűnösségét

Változás az is, hogy egy vételkörzeten belül egy szolgáltató már nem csak egy rádiót üzemeltethet. Szalay Dániel, a Media1 főszerkesztője úgy látja, ezzel tovább fokozódik a médiakoncentráció.

“Eddig nagyon sokan trükköztek. Eddig is volt valakinek több rádiója, de a rokona nevére írták, más cég nevére írták, de valójában ugyanaz az oligarcha állt mondjuk egy adott média mögött. Most már ezt nyíltan is meg lehet csinálni, még csak törvényt sem sértenek vele. Ez politikai befolyást növelhet, és a média sokszínűségét rontja.”

Az Országgyűlés döntése értelmében augusztustól havi 4 millió forintra emelik Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének fizetését.

Euronews

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...