fbpx
3.4 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Új médiaszabályozás jön

- Advertisement -

Csütörtöktől több lehet a bulvárhír a jelentős befolyásoló erővel bíró televíziós csatornák hírműsoraiban. Augusztus elsején lép életbe a médiatörvény módosítása: az eddigi 20 százalékról 35 százalékra emelkedhet a „demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló” hírek aránya.

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy az esti híradók maximum 45 perc hosszúak lehetnek.

Polyák Gábor médiajogász szerint nem látni olyat a világon, hogy korlátoznák a tájékoztató műsorok időtartamát, ez direkt beavatkozás a szerkesztői szabadságba.

„Semmiféle ésszerű érv nem szól mellette. Kifejezetten az a szándék látszik, hogy minél kevesebb tájékoztató anyag jusson el a széles közönséghez. És még azon belül is megengedi a törvény nagyvonalúan , hogy több legyen a bulvár, több legyen a bűnügyi hír. Mintha nem is annyira burkoltan azt akarná a jogalkotó, hogy akik ezekből a híradókból tájékozódnak, még kevesebbet tudjanak a világról.”

A nagy kereskedelmi csatornák máris reagáltak. A Tv2 Tények hétfőtől az eddigi 60 helyett csupán 25 perc hosszú, utána új, 30 perces hírműsor indult. Az RTL-nél a Híradó átlagosan 53 perces volt, így náluk csak 8 percet kell rövidíteni az adásokon.

Hasonló cikkünk:  Direkt36: Kiszivárogtak az MCC luxusköltései

Változás az is, hogy egy vételkörzeten belül egy szolgáltató már nem csak egy rádiót üzemeltethet. Szalay Dániel, a Media1 főszerkesztője úgy látja, ezzel tovább fokozódik a médiakoncentráció.

„Eddig nagyon sokan trükköztek. Eddig is volt valakinek több rádiója, de a rokona nevére írták, más cég nevére írták, de valójában ugyanaz az oligarcha állt mondjuk egy adott média mögött. Most már ezt nyíltan is meg lehet csinálni, még csak törvényt sem sértenek vele. Ez politikai befolyást növelhet, és a média sokszínűségét rontja.”

Az Országgyűlés döntése értelmében augusztustól havi 4 millió forintra emelik Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének fizetését.

Euronews

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...