Új negatív csúcsot döntött a magyar egészségügy

0
forrás: pixabay.com
Hirdetés

Először esett be a GDP 7 százaléka alá az egészségügyre fordított kiadás, ebből is csak 4,8 százalékot áll az állam.

Elég részletes elemzést készített a Válasz Online a magyar egészségügy pénzügyi adatai alapján. A lap azt a KSH alapján azt írja, hogy először esett be a GDP 7 százaléka alá az egészségügyre fordított kiadás. A 6,9 százalékból is mindössze 4,8 százalékot áll az állam, a többit a betegek fizetik.

Fekvőbetegként tíz forintból egyet, járóbetegként négyet, a patikákban pedig hatot a biztosítottak állnak – legtöbbször készpénzben.

Hirdetés

A kórházi ellátásban továbbra is döntő fölényben van a közfinanszírozás, ám most először került tíz százalék fölé a fizetős egészségügy, vagyis a műtétekért zsebből vagy önkéntes pénztáron keresztül kifizetett összeg.

A járóbeteg-ellátásban ugyanez az arány 43 százalék. Az ötéves mélypont (vagy más nézőpontból a csúcspont) 2014-ben volt, akkor a magánkiadások aránya elérte a 47 százalékot: csaknem fele-fele arányban osztozott az állam és a beteg a kiadásokon. Azóta valamelyest erősödött a közfinanszírozás. Mindez azért meglepő, mert 2017-re a magánszektor vezető szereplői 20 százalék feletti mértékben tudták növelni a bevételeiket, várható volt, hogy a fizetős egészségügy egésze is bővül. Nem így lett.

A KSH-adat ismeretében valószínűsíthető, hogy a nagyok a kicsik kárára nőttek, csökkenhetett a lakásrendelők versenyképessége. Az egészségügy harmadik kiemelkedően fontos területén, a gyógyszer-finanszírozásban az állam immár tartósan kisebbségben van: 2017-ben is a betegek állták a kiadások 52 százalékát.

A Válasz Online mindebből kiindulva négy kérdésre is választ keresett:

-Miért kell hónapokat, éveket várni egy egészségügyi beavatkozásra, ha a kórházi ágyak 34 százalékán senki sem fekszik?

-Miért érzik úgy a betegek, hogy egyre kevesebb jut rájuk, ha közben a hírekből folyton azt hallják: dől a pénz az egészségügybe?

-Hogyan nőhettek jelentősen a bérek, ha közben a gyógyítás GDP-részesedése csökken?

-Hogyan lehet erős az állami egészségügy, ha gyengék a vezetői?

 

 

via Népszava

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft