Közvetlen forrásokért lobbiztak Brüsszelben ellenzéki polgármesterek

Közvetlen uniós forrásokért lobbiztak Brüsszelben ellenzéki városvezetők.

A szocialista polgármesterek szerint így a települések elkerülhetnék a forrásvesztést abban az esetben, ha az unió szigorítja a magyarországi kifizetéseket az OLAF-jelentésben felsorolt visszaélések miatt.

Az unió csalás elleni hivatala szerint a magyarországi kifizetések 4 százaléka volt problémás az elmúlt években.

Jelenleg a pénzek nagy részét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség osztja szét.

„Biztos, hogy egyfajta kontroll alá fog kerülni az európai uniós forrásoknak a felhasználása, amikor már ilyen mértékű visszásságokat lehet tapasztalni. Talán ezért is lenne fontos az, hogy ne mindig helyben, tehát nemzetállami szinten keresztül jussanak el a források, hanem közvetlenül Brüsszelből is. És adott esetben a közvetlen ellenőrzése is legyen meg ezeknek a projekteknek” – mondta az Euronewsnak Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere.

Hasonló cikkünk:  Schadl és Gazdi házi őrizetbe kerültek, utóbbi Kecskeméten

A városvezetők a környezetvédelem, az egészségügy és az energiaátmenet területén növelnék a közvetlenül elérhető forrásokat a következő uniós költségvetésben.

” Salgótarján nagy mértékben forráshiányos, ezért nagy mértékben kell támaszkodnia a kormányzati támogatásokra is. Én azért jöttem Brüsszelbe, hogy olyan önfenntartó várost tudjunk Salgótarjánból kialakítani, amivel nem kényszerülünk állami támogatásokra” – mondta Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere.

A polgármesterek Brüsszelben Frans Timmermans bizottsági alelnökkel is egyeztettek.

Euronews