fbpx
11.2 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Lejer Zoltán: Belső mérés szerint fej fej mellett Kecskeméten a Szövetség és a Fidesz ( interjú )

- Advertisement -

Lejer Zoltánnal, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjével beszélgettünk a kampányról, az esélyekről és feladatokról.

Kecsup: Bár a valasztas.hu úgy tűnik, nem igazán alkalmas a választások előtt és közben a normális tájékoztatásra, de azon az látszik, hogy a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjei rendeben vannak, mindenki ott lehet a startvonalon. Ugyanakkor itt-ott támadják a csapatot azzal, hogy megtéveszti a választókat, hiszen se nem civil, se nem független. Valóban?

Lejer Zoltán: Társadalmi akarat volt, hogy egy az egyben induljon az ellenzék az állampárti jelöltekkel szemben végre. Ehhez megkerülhetetlen eszköz volt egy jelölőszervezet létrehozása, ez a törvényes út. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület nem politikai szervezet, hanem valóban civil. Civil tagok hozták létre. Ugyanakkor nem tagadtuk sosem, hogy az egyesület által indított jelöltek között vannak párttagok is. Mint ahogy vannak olyanok is, akik nem párttagok. A pártlogók és a pártok nevei is megtalálhatók a kiadványainkon, nem szégyelljük azokat. Választóink pontosan tudják, hogy kire szavaznak. Ezzel a konstrukcióval tudtunk megfelelni a törvénynek és a választói akaratnak is. Sok településen oldották meg hasonlóan. Egyébként jelöltjeink valóban ott lesznek mind a szavazólapokon.

Kecsup: Ha valaki átnézi az indulókat, akkor azt látja, hogy ez azért nem teljesen egy az egy ellen.

Lejer Zoltán: Csak papíron nem egy az egy ellen. A Mi Hazánk valóban belerondít a képbe ( az interjú készítésekor még úgy tűnt, hogy minden körzetben lesz jelöltjük, azóta – bár nem jogerősen – a jelöltjeik többségét elutasították ), de ez a formáció csak látszólag ellenzéki. A Fidesz szatellit alakulata a Mi Hazánk. A szavazatok megosztására használják fel őket. Azt gondolom, hogy ezzel a szavazók is tisztában vannak, és tudnak súlyozni. Néhány független jelölt pedig mindig is volt és lesz.

Kecsup: Mit gondol a rivális jelöltekről? Mennyire tartja erősnek a Fidesz-Kdnp kampányát?

Lejer Zoltán: Először is látni kell, hogy szinte a fél csapatot lecserélték. Hat olyan jelöltjük van, akiket a baráti körből szedtek össze. A bejáratott képviselőiket rájuk cserélték le. Másrészt azt látni – miként több helyen az országban -, hogy nem minden jelölt büszke az őt indító pártokra. Lemaradtak a logók és pártnevek. Egy közeli településen még a sárga színt is eldobták. A tipikus kampányeszközöket eddig nem igazán tapasztaltuk tőlük. Van néhány óriásplakátjuk, de például az online térben gyengék. Bizonyára megjelennek majd a Fidesz-közeli Garancsi cég elefántfülein a villanyoszlopokon, és ráerősítenek majd. De igazából nincs nagy szükségük rá. Az egykezes irányítás révén, Kecskeméten is uralják a sajtót, és ezzel minden eszközük megvan arra, hogy eljussanak a lakossághoz. Ráadásul ezt közpénzen is teszik. Amikor felmerül a választási csalás, akkor nem azt mondjuk, hogy a fülkékben a legelképesztőbb módokon teszik ezt, hanem arra értjük, hogy az aránytalan tájékoztatással – az önkormányzati és állami sajtóban – indul ez a folyamat.

Hasonló cikkünk:  Életveszélyessé vált a Nagytemplom tűzfigyelő erkélyének állapota

Kecsup: A Kecsupban mi már lényegében egy sorozatot írunk arról, hogy iskolákban, gyerekek között, városi rendezvényeket felhasználva kampányolnak.

Lejer Zoltán: Igen, látjuk ezt mi is. Itt van ez a Hi-Kecskemét projekt, amely egy EU-s pénzen magvalósuló programsorozat. Erre fűzték fel idén az összes városrészi napot, és még egyéb rendezvényeket. Valóban ezeken ott vannak a jelöltjeik, de nem ez a baj, mert mi is elmegyünk ezekre. Csak őket ilyen-olyan magyarázattal kiemelik valahogyan. Színpadra hívják, ajándékot osztanak, zsűriznek és így tovább. Még azok is, akik nem leköszönő képviselők, hanem teljesen új jelöltek. A baráti körről beszélek. Meg aztán a rádióban is eleve úgy hirdetik a rendezvényeket, hogy bemondják, hol, mikor, ki fog beszélni a megnyitón. Talán majd az OLAF elé kerülnek ezek az ügyek, amely megvizsgálja, hogy valóban a cél szerinti helyi identitást növelték ezek, vagy kampányesemények voltak. Szerintünk az utóbbi.

Kecsup: És eközben a Szövetség?

Lejer Zoltán: Tesszük a dolgunkat, ami nem kevés. Újabb szórólapokat küldünk ki, szerkesztés alatt van egy újságunk. Ott vagyunk az utcákon, tereken, rendezvényeken. Sokat beszélgetünk a választókkal. Lesz hamarosan egy új kampányelemünk is.

Kecsup.: Elég lesz?

Lejer Zoltán: A jelöltjeinket támogató egyik párt készített egy belső mérést, amelyből az derül ki, hogy Kecskeméten fej fej mellett a Szövetség és a kormánypártok. Vagyis egyáltalán nincs lefutva a meccs. Olyan lehetőség van a változtatásra, ami előtte nem volt. Ezt kell elmondanunk minden ellenzéki szavazónak. Nagy erőket fordítunk a mozgósításra, mert a támogatás nem elég, ikszelni is szükséges. 2014-ben a szavazásra jogosultak 30%-a mondott véleményt Kecskeméten. Abban a maradék 70%-ban nagy potenciál van. A Fidesznek könnyű dolga van, a Kubatov-lista révén pontosan tudják, kiket kell megkeresni és szavazásra kérni, hogy meglegyen a győzelem. Pontosabban így volt eddig. A megosztott ellenzékkel szemben ezzel a módszerrel könnyű dolguk volt.  Bár nekünk nincs ilyen listánk, viszont most egységesen lépünk fel velük szemben. Még van egy hónapunk, ezt fel fogjuk arra használni, hogy megértessük: le lehet váltani a Fidesz-Kdnp pártszövetséget.

Kecsup: Ha így lesz, akkor hogyan kezdődik majd a ciklus? Kérnek-e türelmi időt és ez után mi lesz az első dolguk?

Lejer Zoltán: Türelmi idő csak arra kell, hogy átlássuk, mit hagytak ránk. Felmérjük a vagyont, ingatlanaink állapotát. Milyen kötelezettségeink vannak. Vagyis muszáj lesz leltározni. De utána az első lépés lesz a közlekedés átalakítása, modernizálása, fejlesztése. Ez az összes kecskemétit érinti. Gyalogosokat, bicikliseket, autósokat, motorosokat és még a tömegközlekedést is. Az utak állapotának javítását is ezzel együtt végezzük el. Éppen most jelentettük be, hogy a ciklus első felében megoldjuk az aluljáró problémáját is. Rengeteg munkánk lesz, mert több területen is beleragadtunk a mezővárosi múltba. Ki kell rángatni innen Kecskemétet. Ezt vállaltuk fel.

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...