fbpx
9.9 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

NVI: Lassabban érkezhetnek meg ősszel az önkormányzati választások eredményei

Az októberi önkormányzati választáson arra számít a Nemzeti Választási Iroda, hogy azokban a szavazókörökben, ahol sok lesz a nemzetiségi szavazó, lassabban mehet a szavazás és sok időt vehet el a szavazólapok szétválogatása, így később kezdődhet meg az eredmények közlése – mondta Pálffy Ilona, a NVI elnöke egy háttérbeszélgetésen.

A nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával október 13-án. Az idei választás újdonsága, hogy a nemzetiségi választópolgárok nem külön nemzetiségi szavazókörben voksolnak, hanem a lakóhelyük szerinti szavazókörben adják le szavazatukat nemzetiségük önkormányzatainak tagjaira, ugyanott, ahol a polgármesterre és a képviselőkre szavaznak. A voksoláson csak az vehet részt, aki szeptember 27-éig felveteti magát a nemzetiségi névjegyzékbe, ezt eddig mintegy 280 ezren tették meg – tette hozzá.

A szavazás lebonyolítását nehezíti, hogy a nemzetiségi választópolgárok listája a nemzetiségi névjegyzékben lesz.

A nemzetiségi választás szavazólapjai a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében zöld színűek lesznek, és azokat zöld színű borítékba kell tennie a választóknak. A borítékot pedig mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.

Hasonló cikkünk:  Te mennyire ismered önmagadat?

Egy jó nagy adag szavazólapot kaphat a nemzetiségi választó: akár hat lapon is szavazhat, ebből hármat a helyi és megyei képviselők és polgármesterek választására, hármat pedig a nemzetiségi szavazásra (települési, területi és országos önkormányzat).

Hasonló cikkünk:  Minden, amit a geotextil használatáról tudnod kell

Emiatt számítani kell arra, hogy azokban a szavazókörökben, ahol sok a nemzetiségi szavazó, lassabban mehet majd a voksolás – tette hozzá az NVI elnöke a 168ora.hu értesülése szerint.

Mindezeken túl a szavazatszámláló bizottságokra is a korábbinál nagyobb teher hárul: a szavazás lezárta után szét kell válogatniuk a nemzetiségi választás lezárt borítékjait a polgármester- és képviselő-választás szavazólapjaitól, csak ezt követően bonthatják fel a fehér borítékokat és számlálhatják össze a polgármester- és képviselő-választás szavazólapjait.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...