fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Olvasói levél: Lejtmenet fékek nélkül

- Advertisement -

A forint folyamatos gyengüléséről küldött Olvasónk pár hasznos és érdekes gondolatot. 

Múló emlék már nemzeti valuta 2001 tavaszán kezdődő, egészen a 2008-as világgazdasági válságig folyamatosan tartó hegymenete. A sztori a 2010-és évek elején még nem hozott túl nagy meglepetéseket, aztán 2015 tavaszán történt valami: a forint az össue kulcsvalutához képest folyamatos gyengülésbe kezdett, lassan kiderült, hogy mégsem olyan jók a magyar gazdaság fundamentumai.

Magyarország nemhogy Európa, de a világ egyik legnyitottabb gazdasága, külkereskedelmi többlet tekintetében az EU-28-akban élbolyában van, külkereskedelmi mérlege folyamatosan jelentős többletet mutat, amit mondhatnánk kedvezőnek, ám amellett, hogy a gazdaság egyik alappillérét jelentő multiknak, és általában az exportvezérelt gazdaságnak kedvező a nemzeti valuta tartósan alulértékelt szinten tartása, a túlzott külgazdasági nyitottság illetve külkereskedelmi többlet előnyök mellett komoly veszélyeket is jelent: sebezhetővé válik az adott ország gazdasága akkor is, ha exportja túlságosan egy piacra vagy egy termékre koncentrál, minek következtében a piac változásai akár igen negatívan is befolyásolhatják. (Ez történik most az autóipart krízise révén)
A nemzetközi pénzpiacok néha meglepetésszerű hatásai különösen rosszul is érinthetik a kicsi, nyitott gazdaságokat. A magyar forint az un. feltörekvő devizákkal együtt immár tartósan szenvedi el ezeket a hatásokat, ráadásul le-lemaradva, de általában szűk sávban mozog az EURóval, ami pedig néhány nap híján folyamatosan gyengül a USD-ral szemben.
Nincs könnyű helyzetben a magyar jegybank. Amikor a piacokon feszültebb a helyzet, márpedig mostanában ilyen, előbb-utóbb a kamatemelésre kényszerül, ugyanakkor követnie a saját inflációs célját (most tartunk hivatalosan 3%-nál, bár mindannyian tudjuk, hogy ennél jóval nagyobb mértékben nőttek a fogyasztói árak).

Hasonló cikkünk:  Piknik és séta az Erdőparkban, avagy közösségépítés civil módra

Amit most tapasztalunk, könnyen öngerjesztő folyamattá válhat, hiszen már a leértékelődés ilyen mértéke és különösen folytatása az inflációs ráta további emelkedéséhez vezet, és pont ez az, ami igazán aggodalomra adhat okot. A gyengülő forint van akinek jó, többek között az országban működő összeszerelő üzemeknek, aki hazai devizában számítva olcsóbban termelnek, és jó magának az MNB-nek is hiszen a forint gyengülése évek óta folyamatosan javította az MNB nyereségét. (Megjegyzendő, hogy ennek a nyereségnek egy részéből alapította Matolcsy jegybankelnök az ő alapítványait)
A gyenge forint egyrészt lehet kormányzati szándék, de a tartósan gyenge forint már kormányzati tehetetlenség, sőt….Ha ugyan lesz is ma MNB kamatdöntés, látván a régió, és annak devizáinak együttes leértékelődését lényegében nem változtat a képen, ha a gyengülés okai fennmaradnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...