fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Palásti József újra kisütött valamit

- Advertisement -

A Fornetti nemzetközi sikere után Palásti József megalkotta a Food Universumot, és arra készül, hogy megreformálja a street foodot és a friss készételek piacát. Ugyanis mindkettő lehet finom és egészséges is egyben, akkor is, ha automatából vásárolható meg.

alásti József 2015-ben eladta a Fornetti holdingot, amely akkor, a válság után már újra csúcsokat döntve bővült, növekedett. A gazdasági krízis egy húszmillió eurós nagyberuházás közepén érte a cégbirodalmat, építkezések, modernizáció és három országban zajló automatizáció kellős közepén volt a társaság. Ledolgozták a válságot, 2014 végére újra 20 százalék feletti éves bővülést tudott felmutatni a vállalatbirodalom. Ez az intenzív növekedési pálya újabb beruházási hullámot generált, ami további több tízmillió eurós fejlesztéseket és legalább tízéves elköteleződést jelentett volna. „Ekkor már világos volt, hogy a három gyermekem közül egyik sem szeretné átvenni majd az üzletet, viszont az elért expanziót mindenképp lendületben kellett tartanom, ezért döntöttem az eladás mellett.

„A Fornetti-franchise a negyedik gyermekem volt, de már nem akartam még tíz évre lekötni magam, inkább a másik három gyermekem jövőjének menedzselését választottam” – mondta a Manager Magazinnak Palásti József. A cégeladás egy együttműködési tárgyalásból indult, Európa legnagyobb fagyasztott pékárus csoportjával keresték a szinergiákat, a tárgyalássorozat végére a Fornetti holding a svájci Aryzta AG cégcsoport tagjává vált.

Az üzlet zárását követően csendes időszak következett az alapító életében, aki szerint az eladás után így illik, és a szerződések is ezt taglalják. „Pénzt keresni jó dolog, de engem mindig az motivált, hogy újabb innovációkhoz legyen forrásom. Versenyző vagyok, 17 évesen nyertem az első országos versenyemet, 19 éves ifjú mesterként saját pékséget nyitottam, egy életre elköteleződtem az élelmiszeripari szolgáltatások versenyzőjeként. 2015-től 2017-ig pusztán unaloműzésből ingatlanoztam is, ebben is sikeres voltam, de ez nem az én világom, nem volt meg benne az alkotás öröme, jó játék volt, de befejeztem. Közben éltem és tanultam egy évet Amerikában, hazatérve megtaláltam a célt: 2020-ig összerakunk egy teljesen új élelmiszeripari innovációs csomagot. Mondtam a fiamnak, hogy úttörőnek lenni életveszélyes, de ez egy olyan szép projekt, hogy ebbe még belebukni is érdemes” – mesélte Palásti József. Amerikából még úgy érkezett haza, hogy drivethru hamburgerautomatákból épít franchise-ot, ebből tisztult le a végső stratégia. Minden ember időhiánnyal küszködik, szeretne mindenki egészségesebben élni és étkezni, itt kell az innovációt a mai ember szolgálatába állítania. Ez egy olyan hightech koncepciót szült, amellyel a fia is örömmel azonosult, és beszállt az üzletbe.

A konkrét munka 2017-ben a Szentendrei úton egy kis, bérelt laboratóriumban kezdődött, ahol négy mesterszakáccsal és egy fiatal mérnökkel közösen kidolgozták a BEEEP! készételek és a Boccacini street food kolbászkák receptúráit, technológiai modelljeit.

Az alapelv minden esetben megegyezik, csakis friss húsból és legalább 40 százalék zöldség- és gyümölcstartalommal, színezékek, ízfokozók, túladagolt só, cukor nélkül, természetesen főzünk, sütünk – hangsúlyozta Palásti József.

Hasonló cikkünk:  Áder János szerint Orbánt bele akarják keverni a kegyelmi ügybe

Az ételek fejlesztésével párhuzamosan a teljes élelmiszerlánc-biztonságot a vevő asztaláig garantáló kereskedelmi hardverek, automata éttermek és Boccacini sütőautomaták fejlesztése is elkezdődött. Meglátása szerint a digitalizált kereskedelmi szolgáltatás jelene és jövője a legmodernebb technológiai intelligenciákat használó automaták, online, internetes vezérléssel és kontrollal. 2018 májusára készült el Budapesten, a Nagytétényi úton az a 3,6 milliárdos beruházás, amely egy leállított tejgyár helyén teljes rekonstrukcióval megfelelő keretet jelentett a magyar élelmiszeripar legújabb zászlóshajójának. Az idei év elejére a piacra lépés technológiái és eszközrendszerei készen álltak, és az „automata éttermek” projekt háromféle termékcsaláddal, egy időben tizenhétféle étellel már a vásárlók rendelkezésére áll. Munkahelyeken, felsőoktatási intézményekben, irodaházakban, kórházakban segítik az emberek melegétel-ellátását.

Apa és fia között nagyszerűen működik a munkamegosztás, az élelmiszeripari technológiák és a gyárépítés túlnyomórészt a pékmester szakmai területei, míg a digitalizált kereskedelmi hardverek és a teljes rendszert felölelő szoftverek fejlesztése, valamint a konkrét ügyvezetés terhei az ifjú Palástié. Két év alatt megszületett a svéd licenc befogadására alkalmas high-tech gyár, benne a Boccacini teljesen saját, magyar fejlesztésű gyártóvonalai és a vásárlók számára is látható, kézzelfogható „automata éttermek” fantázianevű ételautomaták. Az igazi nagy durranásnak azonban a Boccacini kopasz kolbászt és vega golyót egy perc alatt forrón kiszolgálni tudó automatát érzik.

„A magyar piacon vagy a környező országokban újat adni a vevőknek kötelességünk, ezt szolgálják a készételeink és az automata éttermeink alkotta rendszerünk. A kitűnő magyar alapanyagok és a magyar élelmiszeripari innovációs tudás globális terjesztése – több más kiváló magyar gyártó bevonásával együtt – a digitalizáció felhasználásával a Boccacini frissen sütő automaták küldetése. A mai cél nem kevesebb, mint hogy az elkészült prototípus próbaüzemeit követően 2020-ban a dubaji világkiállításon libakolbászt és gulyásgolyót kínáljunk a világnak” – mondja a Food Universum alapítója.

A Palásti család kizárólagos tulajdonú új vállalkozása globális franchise-ot tervez építeni, a víziójuk, hogy a világ repterein vagy más közösségi terekben a füst és szag nélküli, nagy LED-kijelzős automata sütőshopok hirdessék a magyar ízeket és a magyar élelmiszerfejlesztés erejét.

Palásti Ildikó, aki a három gyermek közül Ausztráliában folytatta az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz kötődő tanulmányait, hamarosan szintén beszáll a munkába, mert a fiúknak már nem fér bele, hogy új területekre nyissanak. Az online kommunikáció és tanácsadás lesz az ő elsődleges feladata, valamint a folyamatos kutatás-fejlesztés elsősorban a vega, vegán, laktóz- és gluténmentes következő új ételgenerációk területén. Péter, a harmadik gyermek még tanul, de ezzel az új projekthalmazzal ő is erősen szimpatizál. „Azt tanítom a gyerekeimnek, hogy a teljes élelmiszerlánc-biztonságot garantáló, finom élelmiszer gyártása és forgalmazása nem kisebb felelősség, mint a gyógyszergyártás vagy az egészségügy. A vásárlómnak örömet kell okozni, jó minőséggel jó áron, és akkor minden éjszaka nyugodtan alhatunk” – összegezte Palásti József.

A cikk a Manager Magazin júniusi számában jelent meg.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...