fbpx

FRISS HÍREK

A legjobbak között van a Katona József Gimnázium

- Advertisement -

A Gödöllői Török Ignác Gimnázium, a Kecskeméti Katona József Gimnázium és a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium vezeti a legjobb két tanítási nyelvű intézmények listáját a friss középiskolai rangsorban. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

Az idén a Gödöllői Török Ignác Gimnázium vezeti a legjobb két tannyelvű képzést (is) folytató gimnáziumok rangsorát – az intézmény a tavalyi kilencedik helyről ugrott a dobogó tetejére. A második a Kecskeméti Katona József Gimnázium, a harmadik pedig a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium lett. A top ötbe még a 2019-ben a rangsort vezető kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, illetve a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium fért be.

legtöbb két tannyelvű képzést is indító „intézmény magyaron kívüli első tanítási nyelve az angol, a népszerűségi lista második helyén a német áll, amelyet az olasz, a spanyol, a francia és az orosz követ” – olvasható a kiadványban, amelyből az is kiderül: a legtöbb két tannyelvi képzés nyelvi előkészítő évvel indul, az érettségin pedig akár a felsőfokú nyelvvizsgát is meg lehet szerezni.

Míg a két tanítási nyelvű gimnáziumok rangsorában a top tízbe csak egy budapesti intézmény fért be, az összesített listában pont fordított az arány: az első tíz helyből kilencet fővárosi középiskolák szereztek meg. A legjobb vidéki gimnáziumok listáját itt, az egyházi iskolák rangsorát itt, az alapítványi fenntartású intézmények top ötös listáját itt, a gyakorlóiskolákét pedig itt találjátok.

Hasonló cikkünk:  Mutatjuk a Kecskeméten bérelt lakások utáni hozamot  

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

„Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolák munkája ennél sokkal komplexebb, és eredményességük számos más – gyakran nehezebben mérhető – tényezőben is megmutatkozik. Ezért a megítélésüknél a rangsorbeli helyezések mellett a szülőknek és a diákoknak a középiskolákról rendelkezésre álló további információkat is javaslunk figyelembe venni, mint ahogy a TOP 100 iskola bemutatása során mi is többről szólunk, mint a puszta rangsorokról” – olvasható a kiadványban.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...