fbpx
-3.5 C
Kecskemét
2023. november 30., csütörtök

FRISS HÍREK

Klímasztrájk lesz Kecskeméten

- Advertisement -

Negyedik alkalommal szerveznek november 29-én a világ számos országában klímasztrájkot, hogy felhívják a társadalom és – ami talán még ennél is fontosabb – a döntéshozók figyelmét: alig néhány évünk maradt, hogy komoly lépéseket tegyünk, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek.

A Fridays For Future Magyarország ezúttal is utcára hívja a jövőnkért aggódókat idehaza – az aggodalomnak pedig lássuk be, van alapja. Miközben egyre vészjóslóbb hírek érkeznek a nagyvilágból a természeti katasztrófákkal, az állat- és növényfajok eltűnésével, a klímaváltozással és annak beláthatatlan következményeivel kapcsolatban, nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy Magyarország megússza mindezt. Valójában nehezen lehetne aktuálisabb a klímasztrájk Magyarországon, amikor október vége felé közeledve folyamatosan melegrekordok dőlnek meg (23-án például 28,2 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat a Békés megyei Dombegyházán).

A sztrájk célja az ökológia- és klímavészhelyzet kihirdetése, illetve a megfelelő lépések megtétele az emberiség eddigi legnagyobb krízishelyzetének megoldásáért. A klímasztrájkolók követelései a mindenkori politikai és világi vezetőkhöz szólnak, akiknek komolyan kell végre venniük:

olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett.
A klímakatasztrófa elkerüléséhez (vagy legalábbis megfelelő kezeléséhez) minden perc számít, nem zsákmányolhatjuk ki korlátlanul a Földet.

Hasonló cikkünk:  Tényleg felborult a természet rendje: mindjárt november és virágzik a vadkörte

„Csak együtt vagyunk képesek egy olyan gyökeres változást elérni, amire most életbevágóan nagy szükségünk van! Ezért mindenkit hívunk, hogy legyen mozgatórugója ennek a változásnak. Azzal, hogy kiáll az ügy fontossága mellett, hogy sarkalatos ponttá teszi az életmódjában a környezet- és természetvédelmet, hogy közösségi megoldásokat keres a környezeti válság mérsékléséért és a felkészülésért” – üzenik a szervezők.

Az előző, szeptember 27-ei volt Magyarország legnagyobb klímavédelmi tüntetése, amikor több ezren vonultak végig Budapest utcáin, majd a Kossuth téren ébresztőórák hangjával jelezték: itt az ideje felébredni és cselekedni. Az akcióhoz Pécsett, Sopronban, Szekszárdon, Szegeden és Nyíregyházán is csatlakoztak.

Ezúttal Budapesten kívül egyelőre csak Kecskeméten hirdették meg a klímasztrájkot, de minden bizonnyal még növekedni fog a csatlakozó magyar városok száma a következő hetekben.

Aki pedig nem szeretne tétlenül várni november 29-éig, péntekenként részt vehet a mozgalom szokásos heti klímatüntetésein, illetve egy tüntetési kisokos segítségével saját városában is szervezhet demonstrációkat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sokaknak nem tetszik a kecskeméti színház előtti „új” járda

Nem végeztünk reprezentatív közvéleménykutatást. Az egyik nagy, kecskeméti Facebook csoport posztja alatt néztük át a kommenteket, ebből vontuk le...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...