fbpx
15.3 C
Kecskemét
2021. október 27., szerda

FRISS HÍREK

Nagyon rossz a magyar helyzet a nemek közötti egyenlőségben

Utolsó előtti helyen áll Magyarország az unióban a nemek közötti egyenlőség szempontjából. A magyaroknál csak a görögök kaptak kevesebb pontot a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének évente megismételt kutatásában.

Az európai ranglistát továbbra is Svédország vezeti 83,6 ponttal, majd Dánia következik 77,5 ponttal. Magyarország az utolsó előtti, 27. helyet szerezte meg 51,9 pontjával a maximálisan adható 100-ból. Ez azt jelenti, hogy 2005 és 2017 között csupán 2,4 pontot sikerült javítania, a 2005-ös eredményhez képest így két hellyel hátrébb csúszott. Az EU-átlagtól 15,5 ponttal maradt el Magyarország, az első helyen végzett svédektől pedig 31,7 ponttal.

A kedden közzétett jelentés szerint egyébként az EU egészének pontszáma is csupán egy ponttal nőtt a 2017. évi mutató óta, így most az uniós átlag 67,4 ponton áll a 100-ból.

Miért lett ilyen alacsony a magyar pontszám?

jelentés szerint Magyarország pontszáma minden vizsgált területen alacsonyabb volt, mint az uniós átlagé, de a legrosszabbul mégis a “hatalom” terén teljesített, ami a döntéshozásban fennálló egyenlőtlenséget vizsgálta. Az unióban ez fejlődik a leggyorsabb ütemben, de Magyarország csak 20,6 pontot ért el a 100-ból. Nem csoda, hogy ilyen kevés pontot kapott, mivel kevesebb nő van vezető beosztásban, kevesebb a női képviselő és miniszter a politikában, és a női kutatók, mint máshol Európában. A jelentés szerint eközben az állami tulajdonú médiában a női vezetők aránya 30,4 százalékos.

Hasonló cikkünk:  Magyarország az oktatás minden szintjére kevesebbet szentelt, mint az OECD átlag 

A második legrosszabbul az “idő” kategóriában szerepelt Magyarország, ahol 6,8 pontot rontott előző eredményéhez képest és csupán 54,3 pontot szerzett – ez azt mutatja, hogy a házimunka, idős- és gyerekgondozás terén még mindig nincs egyenlőség. Jó példa erre az, hogy míg a nők 55,8 százaléka mindennap főz otthon, addig a férfiaknál ez az arány csupán 13,8 százalék.

Hasonló cikkünk:  Szombat estig 450 ezren szavaztak az előválasztáson - mutatjuk hogyan alakult a hét

Hol javított Magyarország?

Két olyan terület is volt, ahol fejlődés volt a 2005-ös eredményhez képest: az egyik az oktatás, a másik pedig a munkahelyekhez való egyenlő hozzáférés.

A leginkább mégis a pénzhez való egyenlő hozzáférés, a keresetek terén fejlődött az elmúlt 12 évben, ami jelenleg 71,6 ponton áll.

A magyar nők egészségügyi szempontból állnak legközelebb a férfiakhoz (86,6 pont), mivel kevesebben dohányoznak és isznak közülük, valamint magasabb a várható élettartamuk, mint a férfiaknak, az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférésük pedig ugyanolyan.

Összességében nézve a jelentés megállapította, hogy bár a magyar pontszám kismértékben nőtt, még mindig mélyen az EU-s átlag alatt maradt. A fejlődés ennyire lassú üteme pedig ahhoz vezet, hogy egyre nő az unió más országaihoz képest a nemek közötti különbség mértéke.

Euronews

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...