fbpx
Kezdőlap Kecskeméten Végül is bejött az egyszerű választási matek

Végül is bejött az egyszerű választási matek

freepik.com

Amikor április elején kiderült, hogy Kecskeméten is közösen indul az ellenzék a választáson, megpróbáltuk latolgatni az esélyeket. Persze ez egy lehetetlen feladat volt, hiszen semmilyen viszonyítási alap nem volt, soha nem volt ilyen széleskörű együttműködés a pártok között. A 2014-es választás számaihoz mentünk vissza, de mi magunk sem hittük, hogy amit ott látunk, abból tűpontos következtetéseket lehet levonni. Évek teltek el, azóta változhatott a pártok támogatottsága; a 13. körzetet a mostani választásra feldarabolták ( a kadafalvi-szarkási lett az új 13-as ); és azt sem lehetett sejteni, hogy most mennyien mennek el szavazni az akkori 30%-hoz képest. De azért mégis belementünk a játékba és számoltunk. Egészen pontosan minden választókerületben összeadtuk a kormánypárti és a nem kormánypárti szavazatokat, és ahol az utóbbiak nagyobb számot adtak, ott azt mondtuk, lehet keresnivalója az ellenzéknek.

A következő körzeteket adtuk az ellenzéknek a 2014-es adatok alapján:

1-es, 2-es, 4-es, 6-os, 7-es, 13-as ( annak tudatában, hogy ez a körzet megszűnik, tehát nem versenyző ) és a 14-es.

Ahol végül a Szövetség győzött:

1-es, 4-es, 5-ös, 6-os, 7-es, 8-as.

Tehát tippünkből négy körzet tényleg a Szövetségé lett, a 2-esben és a 14-esben ( ami most 13-asként futott ) pedig ugyan nem szereztek 50% feletti eredményt a kormánypárti jelöltek, mégis komránypárti győzelmet hoztak, mivel itt egy-egy erős független is indult, így a nem kormánypárti szavazók kétfelé szavaztak. Ha itt egyeztettek volna, vagy ha megtették, de ügyesebben sikerül, akkor ma a kormánypártok nem lennének többségben a közgyűlésben.

Hasonló cikkünk:  Magyar Mozgókép Díjra jelöltek egy kecskeméti kisfilmet

Lutri volt, de bejött az ellenzéki számítás

Kimondható az is, hogy működött a legegyszerűbb választási matek. Tehát összeadódtak az eddigi elaprózódó szavazatok, és a Szövetséghez mentek. Az 5-ös és a 8-as körzeteket csak azért nem adtuk áprilisban az ellenzéknek, mert ezekben hajszállal, de kormánypárti győzelem született 5 éve. Tehát most sikerült fordítani, ami azért mégis azt jelzi, hogy a matek itt is bejött, és még jöttek újabb szavazatok is hozzá.

A kérdésre tehát megszületett a válasz október 13-án. Mert addig csak mindenki remélt valamit. Az ellenzék azt, hogy összeadódnak a szavazatok. A Fidesz-KDNP pedig azt, hogy nem, mert olyan nagy ideológiai szakadék van az összeállt ellenzék pártjai között, hogy még orrbefogva sem húzza a jobbikos a DK-sra, az MSZP-s a momentumosra és így tovább. A kecskeméti hatalom próbálkozott is elriasztani a választókat. Folyton Lejer Zoltán jobbikos mivoltát hangsúlyozták, és többször felsorolták a mögötte álló pártokat, hogy mennyire színes, összetarthatatlan, működésképtelen és esélytelen a Szövetség. És ezzel talán még az ellenzék malmára is hajtották a vizet, mert így a kormánypárti sajtó is segített a Szövetségnek abban, hogy minél szélesebb körhöz eljusson, hogy a Szövetség mögött ott áll a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd.